Polacy uwielbiają ciasto drożdżowe do mleka, a Japończycy właśnie to miodowe. Jest puszyste, wilgotne i pachnące miodem. Nic więcej do tego ciasta nie trzeba, nawet posypywania cukrem pudrem.
1 godz. 10 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
4 jajka
125 g cukru
100 g mąki pszennej
2 łyżki miodu
50 ml mleka
masło do wysmarowania tortownicy ( średnica 20 cm )
Kasutera - japońskie ciasto miodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miód rozpuścić w mleku.
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę, Dodawać stopniowo cukier, ubijać aż piana będzie lśniąca. Dodawać po jednym żółtku i miksować.
Teraz połączyć z mlekiem z miodem, a następnie dodać mąkę przesianą przez sito. Delikatnie wymieszać.
Przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 min.
Wyjąć ciasto z piekarnika i jeszcze gorące zawinąć szczelnie w folię aluminiową.
Razem z formą. Tak pozostawić do wystudzenia.
Wyjąć z formy, kroić, zajadać.
Ciasto genialnie smakuje z kubkiem mleka.
Komentarze