Kasutera - japońskie ciasto miodowe

4.5 (4 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Polacy uwielbiają ciasto drożdżowe do mleka, a Japończycy właśnie to miodowe. Jest puszyste, wilgotne i pachnące miodem. Nic więcej do tego ciasta nie trzeba, nawet posypywania cukrem pudrem.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    125 g cukru
    100 g mąki pszennej
    2 łyżki miodu
    50 ml mleka
    masło do wysmarowania tortownicy ( średnica 20 cm )
Wystaw ocenę:

4.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Biszkopt Miodownik Ciasto

Kasutera - japońskie ciasto miodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód rozpuścić w mleku.
    Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę, Dodawać stopniowo cukier, ubijać aż piana będzie lśniąca. Dodawać po jednym żółtku i miksować.
    Teraz połączyć z mlekiem z miodem, a następnie dodać mąkę przesianą przez sito. Delikatnie wymieszać.
    Przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30-40 min.
    Wyjąć ciasto z piekarnika i jeszcze gorące zawinąć szczelnie w folię aluminiową.
    Razem z formą. Tak pozostawić do wystudzenia.
    Wyjąć z formy, kroić, zajadać.
    Ciasto genialnie smakuje z kubkiem mleka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Cukier Miód Mleko Mąka Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować