Sposób wykonania tej zapiekanki podała nam przewodniczka w czasie wycieczki do Budapesztu, ale ilość poszczególnych składników dobrałam samodzielnie. Wyszło pyszne danie :)
Składniki:
600 g ziemniaków
4 jajka
200 g węgierskiej kiełbasy z papryką
400 g gęstej śmietany 18%
sól
pieprz
1 łyżka masła
Węgierska zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki szorujemy, gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i kroimy w plastry. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w plastry. Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki.
2.Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Na dnie układamy połowę ziemniaków, następnie połowę jajek. Każdą warstwę ziemniaków i jajek lekko solimy i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Na warstwie jajek układamy połowę plasterków kiełbasy, a na kiełbasę wykładamy ok. 1/3 śmietany i rozsmarowujemy. Podobnie układamy kolejne warstwy ziemniaków, jajek i kiełbasy. Na wierzch wykładamy resztę śmietany i lekko oprószamy pieprzem.
3.Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 30 minut pod przykryciem, a następnie jeszcze 10 minut bez przykrycia.
Komentarze