Węgierska zapiekanka ziemniaczana

4.5 (167 ocen)

Sposób wykonania tej zapiekanki podała nam przewodniczka w czasie wycieczki do Budapesztu, ale ilość poszczególnych składników dobrałam samodzielnie. Wyszło pyszne danie :)

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
    4 jajka
    200 g węgierskiej kiełbasy z papryką
    400 g gęstej śmietany 18%
    sól
    pieprz
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Jajko

Węgierska zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki szorujemy, gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i kroimy w plastry. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w plastry. Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki.
  • 2. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Na dnie układamy połowę ziemniaków, następnie połowę jajek. Każdą warstwę ziemniaków i jajek lekko solimy i oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. Na warstwie jajek układamy połowę plasterków kiełbasy, a na kiełbasę wykładamy ok. 1/3 śmietany i rozsmarowujemy. Podobnie układamy kolejne warstwy ziemniaków, jajek i kiełbasy. Na wierzch wykładamy resztę śmietany i lekko oprószamy pieprzem.
  • 3. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 30 minut pod przykryciem, a następnie jeszcze 10 minut bez przykrycia.

Porady

Z podanej ilości składników otrzymamy 3-4 porcje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Węgierska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować