Zupa warzywna z grzankami i jajkiem sadzonym

0 (0 ocen)

Pożywna zupa warzywna z dodatkiem soczewicy, do przygotowania której inspiracją było curry oraz fasolka po bretońsku. Bardzo aromatyczna i przyjemnie kremowa. Grzanki z jajkiem sadzonym świetnie dopełniają posiłek pod względem dietetycznym.

Składniki:

  • Na 8 porcji
    Zupa:
    150 g suchej czerwonej soczewicy – połówki, bez moczenia, gotowa w 10 – 15 min
    400 g selera naciowego
    2 małe marchewki (2 x 75 g)
    18 cm – owy kawałek pora
    4 ząbki czosnku
    1 łyżka posiekanej mięty
    1 łyżka posiekanego lubczyku
    1 puszka groszku konserwowego (240 g bez zalewy)
    1 puszka czerwonej fasoli konserwowej (240 g bez zalewy)
    4 łyżki oliwy
    200 g serka śmietankowego do kanapek klasycznego 22% tłuszczu
    5 szklanek bulionu warzywnego
    2/3 szklanki przecieru pomidorowego
    1 łyżeczka kminku całego
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    ½ łyżeczki kurkumy
    szczypta chilli
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku

    Dodatkowo:
    8 kromek pszennego pieczywa
    8 jajek
    oliwa do smażenia
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zupa warzywna z grzankami i jajkiem sadzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa warzywna z grzankami i jajkiem sadzonym 1. Czosnek obrać i razem z porem pokroić w półlastry. Seler drobno pokroić. Marchewkę obrać, następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić rozdrobnione warzywa, wsypać kminek, kolendrę, kurkumę i chilli. Smażyć ok. 5 min, mieszając.
  • Zupa warzywna z grzankami i jajkiem sadzonym 2. Całość zalać bulionem, dodać soczewicę i przecier pomidorowy. Gotować 15 min.
  • Zupa warzywna z grzankami i jajkiem sadzonym 3. Po tym czasie dodać serek i wymieszać. Dołożyć osączone groszek i fasolę, wsypać miętę i lubczyk. Składniki ponownie wymieszać. Całość gotować jeszcze 5 – 7 min. Zupę doprawić do smaku.
  • 4. Pieczywo zrumienić z obu stron na suchej, rozgrzanej patelni. Jajka usmażyć na rozgrzanej oliwie, doprawiając je solą. Grzanki z jajkiem podawać jako dodatek do zupy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować