Shakshouka

0 (0 ocen)

  • 25 min

Przepis znalazłam na foodwishes, com

  • 25 min

Składniki:

  • 4 jajka,
    puszka pomidorów,
    mała papryka,
    cebula,
    3 ząbki czosnku,
    ok. 200 g pieczarek (opcjonalnie),
    1/2 szklanki wody lub bulionu jarzynowego,
    kilka łyżek natki pietruszki i/lub kolendry,
    1/2 -3/4 łyżeczki kuminu,
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
    1/2 łyżeczki kurkumy,
    sól, pieprz, ew. chili (do smaku)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko Sos pomidorowy

Shakshouka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drobno posiekać cebulę i czosnek, paprykę pokroić w średniej wielkości kostkę, a pieczarki w plasterki. Wszystko przesmażyć kilka minut na małej ilości oliwy (czosnek wrzucić pod koniec smażenia). Dodać przyprawy, zamieszać. Wlać pomidory wraz z zalewą i wodę lub bulion. Dusić około 20 minut, aż sos zgęstnieje (w trakcie można dolewać więcej płynu). Po koniec duszenia wyrównać wierzch sosu, łyżką zrobić cztery małe wgłębienia i wbić w nie jajka. Zakryć naczynie i dusić całość, aż jajka się zetną (żółtko powinno być płynne). Gotowe danie posypać świeżymi ziołami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marokańska Wegetariańska

Podobne przepisy

4.46 (159 ocen)

Zdobywca nagrody

warzywa z patelni z jajkiem i serem

To może cię zainteresować