Indyjski krem z czerwonej soczewicy

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Soczewica to wspaniałe źródło białka. Ta zupa świetnie nadaje się na wielkopostny i piątkowy obiad.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g czerwonej soczewicy
    3 marchewki
    1 papryka
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    500 ml passaty pomidorowej
    Sok z 1 pomarańczy
    Oliwa
    Olej kokosowy
    3 łyżki sezamu
    Sól, pieprz
    Tymianek
    Koperek
    Rozmaryn
    Majeranek
    Mielona papryka słodka
    Mielona papryka ostra
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Sok Krem

Indyjski krem z czerwonej soczewicy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obraną i pokrojoną marchew, cebulę, czosnek i paprykę dusimy 5 minut na oliwie aż warzywa zaczną ładnie pachnieć.
    Robimy to od razu w garnku, w którym chcemy gotować zupę.
  • 2. Warzywa zalewamy 2 literami wody i gotujemy.
  • 3. Do wywaru dodajemy opłukaną czerwoną soczewicę. Gotujemy około 15 minut, aż soczewica zmięknie.
  • 4. Dodajemy sok z 1 pomarańczy i passatę pomidorową. Gotujemy.
  • 5. Zupę blendujemy.
  • 6. Posypujemy uprażonym sezamem.
    Dodajemy łyżkę oleju kokosowego i przyprawy: koperek, majeranek, tymianek, rozmaryn.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować