Pyszny i mięciutki chlebuś z jajkiem idealny na Wielkanocne śniadanie, bo przecież Święta kojarzą nam się z jajkami. Będzie świetną niespodzianką dla rodziny i dzieci :)
1 godz. 15 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
2 małe keksówki
Ciasto:
1 kg mąki pszennej
3 szklanki ciepłej wody
40 g świeżych drożdży
łyżeczka soli
Dodatkowo:
8 jajek ugotowanych na twardo
2 łyżki masła do smarowania chleba
Chleb pszenny z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski wkruszamy drożdże dodajemy sól oraz ciepłą wodę. Mieszamy ręką, ciasto będzie luźne. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 25 minut. W tym czasie gotujemy w wrzątku z dodatkiem soli jajka na twardo, obieramy z skorupek.
2.Keksówki smarujemy masłem i przekładamy ciasto do foremek do połowy blaszki, układamy jajka jedno obok drugiego i ponownie wykładamy ciasto na jajka.
3.Chlebki odstawiamy na 8 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Chleby wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 55 minut w 200 stopniach.
4.Gorące chleby wyjmujemy z formy i smarujemy roztopionym masłem, sam wierzch.
Komentarze