Chleb pszenny z jajkiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszny i mięciutki chlebuś z jajkiem idealny na Wielkanocne śniadanie, bo przecież Święta kojarzą nam się z jajkami. Będzie świetną niespodzianką dla rodziny i dzieci :)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 małe keksówki
    Ciasto:
    1 kg mąki pszennej
    3 szklanki ciepłej wody
    40 g świeżych drożdży
    łyżeczka soli

    Dodatkowo:
    8 jajek ugotowanych na twardo
    2 łyżki masła do smarowania chleba
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Jajko Jajka na twardo

Chleb pszenny z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski wkruszamy drożdże dodajemy sól oraz ciepłą wodę. Mieszamy ręką, ciasto będzie luźne. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 25 minut. W tym czasie gotujemy w wrzątku z dodatkiem soli jajka na twardo, obieramy z skorupek.
  • 2. Keksówki smarujemy masłem i przekładamy ciasto do foremek do połowy blaszki, układamy jajka jedno obok drugiego i ponownie wykładamy ciasto na jajka.
  • rośnięcie chleba 3. Chlebki odstawiamy na 8 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Chleby wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 55 minut w 200 stopniach.
  • smarowanie skórki masłem 4. Gorące chleby wyjmujemy z formy i smarujemy roztopionym masłem, sam wierzch.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mąka pszenna Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować