Sałatka z jaj gotowanych na twardo z dodatkiem warzyw i prażonych ziaren białego sezamu. Potrawa bogata w korzenne aromaty, utrzymana w kolorystycznym tri, przez co wygląda bardzo świeżo i apetycznie.
30 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
460 g oczyszczonego selera korzeniowego
160 g pora
lekko osolony wrzątek
6 jajek ugotowanych na twardo
1 puszka kukurydzy konserwowej (285 g po osączeniu z zalewy)
1 średniej wielkości biała rzodkiewka (280 g)
1 większa zielona papryka (250 g)
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki prażonych ziaren białego sezamu
4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (np. typu greckiego)
1 łyżeczka całych nasion kuminu (kminu rzymskiego)
1 łyżeczka całych ziaren białej gorczycy
½ łyżeczki mielonej kurkumy
¼ łyżeczki mielonego cynamonu
¼ łyżeczki mielonego kardamonu
sól do smaku
pieprz biały mielony do smaku
sok z cytryny do smaku
Sałatka jajeczna z warzywami i sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Seler pokroić w kostkę, pora posiekać w plastry – warzywa gotować 5 min w lekko osolonym wrzątku, po czym osączyć i wystudzić.
Kumin oraz gorczycę uprażyć w suchym rondelku – przyprawy utrzeć w moździerzu.
Osączoną kukurydzę przełożyć do miski, dodać pokrojone w kostkę rzodkiewkę i paprykę (uprzednio oczyszczoną z nasion).
2.Dołożyć gotowane warzywa, natkę pietruszki oraz obrane ze skorupek i pokrojone w kostkę jajka. Wsypać sezam, prażone przyprawy i mielone korzenie. Całość wymieszać z dodatkiem jogurtu. Na końcu sałatkę doprawić do smaku solą, białym pieprzem i sokiem z cytryny.
Komentarze