Lamingtony (kokosanki)

5 (3 ocen)

  • 40 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Puszysty biszkopt w polewie kakaowej obtoczony wiórkami kokosowymi.

  • 40 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 jajka
    120 g mąki
    115 g cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru waniliowego
    Polewa:
    100 g cukru pudru
    40 g kakao
    35 g masła
    110 ml wrzątku
    1 łyżka cukru waniliowego
    125 g wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Kokosanki

Lamingtony (kokosanki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka z cukrem ubijać nad parą wodną do tej pory aż się ocieplą. Zdjąć z pary i ubijać jeszcze 5 minut. Mąkę i proszek przesiać przez sito i powoli w trzech partiach dodawać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać z cukrem waniliowym. Piec w keksówce wyścielonej papierem do pieczenia około 25 minut w 180 stopniach. Studzić w blaszce przez 10 minut. Później wyjąć biszkopt i studzić na kratce. Ostudzony biszkopt pokroić na sześciany około 6 cm na 6 cm.
    Polewa:
    Cukier, kakao, masło, cukier waniliowy wkładamy do garnka i zalewamy wszystko wrzątkiem. W między czasie mieszamy. Później garnek stawiamy na garnku z parą wodną i mieszamy tak 3 minuty. Każdą kostkę maczamy z każdej strony w polewie i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Porady

Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej wtedy lepiej go pokroić .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka kurze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować