Puszysty biszkopt w polewie kakaowej obtoczony wiórkami kokosowymi.
40 min
Dla 9 osób
Łatwy
Składniki:
3 jajka
120 g mąki
115 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru waniliowego
Polewa:
100 g cukru pudru
40 g kakao
35 g masła
110 ml wrzątku
1 łyżka cukru waniliowego
125 g wiórków kokosowych
Lamingtony (kokosanki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka z cukrem ubijać nad parą wodną do tej pory aż się ocieplą. Zdjąć z pary i ubijać jeszcze 5 minut. Mąkę i proszek przesiać przez sito i powoli w trzech partiach dodawać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać z cukrem waniliowym. Piec w keksówce wyścielonej papierem do pieczenia około 25 minut w 180 stopniach. Studzić w blaszce przez 10 minut. Później wyjąć biszkopt i studzić na kratce. Ostudzony biszkopt pokroić na sześciany około 6 cm na 6 cm.
Polewa:
Cukier, kakao, masło, cukier waniliowy wkładamy do garnka i zalewamy wszystko wrzątkiem. W między czasie mieszamy. Później garnek stawiamy na garnku z parą wodną i mieszamy tak 3 minuty. Każdą kostkę maczamy z każdej strony w polewie i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Porady
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej wtedy lepiej go pokroić .
Komentarze