Smaczna propozycja na danie bezmięsna. Lekka potrawka z ziemniaków, brokuła i pieczarek, z kuskusem podanym w ciekawej formie pokroju jajecznicy. Potrawa nieskomplikowane, zdrowa i sycąca - Polecam!
Składniki:
Potrawka:
8 małych ziemniaków (łącznie 500 g)
1 mały brokuł (300 g)
250 g oczyszczonych pieczarek
4 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanego selera naciowego (część liściasta)
4 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1/2 szklanki wody
2 łyżeczki curry
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz biały mielony do smaku
Jarska potrawka z jajecznym kuskusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozgrzać oliwę, dołożyć rozdrobnione na małe cząstki grzyby, obrany i posiekany czosnek oraz przyprawę curry. Smażyć 5 min, mieszając.
2.Ziemniaki obrać i pokroić w niedużą kostkę, brokuła podzielić na małe kawałki. Warzywa dołożyć do zawartości garnka i podgrzewać chwilę, mieszając. Następnie wlać sok z cytryny i wodę. Dusić do miękkości 15 - 20 min , co jakiś cas mieszając.
3.Na końcu dodać koperek i seler naciowy, wymieszać i krótko podgrzać. Potrawkę doprawić do smaku.
5.Mieszając, całość podgrzewać do momentu, aż jajka się zetną, tworząc coś na styl jajecznicy. Doprawić do smaku solą i podawać na ciepło jako uzupełnienie potrawki.
6.Kaszę kuskus przygotować wg instrukcji na opakowaniu i odłożyć do wystudzenia (nie musi być całkowicie wyziębiona).
Komentarze