Piernik przekładany jagodami

4.98 (168 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Ciasto piernikowe:
    3 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    20 dag miodu
    15 dag margaryny
    4 jajka
    1 szklanka kwaśnej śmietany
    1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka kakao

    Masa waniliowa:
    3/4 l mleka
    6 łyżek kaszy manny
    1 cukier waniliowy
    1 szklanka cukru
    35 dag masła

    Masa jagodowa:
    1 1/2 l wody
    3 galaretki czerwone (użyłam galaretki o smaku owoców leśnych)
    50 dag jagód
Wystaw ocenę:

4.98 (168 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery

Piernik przekładany jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto piernikowe:
    Margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodając żółtka, miód oraz naprzemiennie śmietanę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i przyprawę do piernika. Na końcu wmieszać białka ubite na sztywną pianę. Przełożyć na blaszkę (25/35 cm). Piec w temp. ok. 180*C przez ok. 25 - 30 min. Po upieczeniu przekroić na dwa równe placki.
  • 2. Masa waniliowa:
    Na mleku ugotować kaszę. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym i stopniowo dodawać przestudzoną kaszę (ja cukier i cukier waniliowy dodałam do mleka).
  • 3. Masa jagodowa:
    W wodzie rozpuścić galaretki. Do tężejącej - dodać jagody.
  • 4. Przełożenie ciasta:
    Ciasto piernikowe - masa waniliowa - masa jagodowa - masa waniliowa - ciasto piernikowe. Wierzch polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Jagody Masa grysikowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować