Piernik przekładany jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto piernikowe:
Margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodając żółtka, miód oraz naprzemiennie śmietanę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i przyprawę do piernika. Na końcu wmieszać białka ubite na sztywną pianę. Przełożyć na blaszkę (25/35 cm). Piec w temp. ok. 180*C przez ok. 25 - 30 min. Po upieczeniu przekroić na dwa równe placki.
2.Masa waniliowa:
Na mleku ugotować kaszę. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym i stopniowo dodawać przestudzoną kaszę (ja cukier i cukier waniliowy dodałam do mleka).
3.Masa jagodowa:
W wodzie rozpuścić galaretki. Do tężejącej - dodać jagody.
4.Przełożenie ciasta:
Ciasto piernikowe - masa waniliowa - masa jagodowa - masa waniliowa - ciasto piernikowe. Wierzch polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
Komentarze