Szarlotka po szwedzku

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Szybka i prosta w przygotowaniu, wbrew pozorom delikatnie słodka i w dodatku pachnąca cytryną.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na formę ok 20x20cm

    CIASTO
    -85g mąki
    -55g masła
    -25g cukru
    -1 żółtko
    NADZIENIE
    -skórka z 1/2 cytryny
    -2-3 łyżki (30-45ml) dżemu malinowego albo morelowego
    -115g cukru pudru
    -350g jabłek
    -białka z 2 jajek.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szarlotka po szwedzku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naczynie do pieczenia wyłożyć wyrobionym ciastem i piec w piekarniku nastawionym na 190 st., aż się zarumieni. Posypać otartą skórką z cytryny i rozsmarować dżem.
    55g cukru rozpuścić w 150ml wody, gotując na małym ogniu. Jabłka obrać, pokroić w plasterki i gotować w syropie aż będą dość miękkie. Lekko ostudzić i ułożyć na cieście. Białka ubić na sztywną pianę, dodać resztę cukru i wyłożyć na jabłka. Wstawić do niezbyt gorącego piekarnika nastawionego na 140 st. i piec, aż beza się zetnie i lekko zarumieni.
    Smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować