Pyszny i szybki w przygotowaniu gulasz z filetu z piersi indyka. Doskonały na nadchodzący chłody-syci i idealnie rozgrzewa, a zarazem jest lekki, odpowiedni dla osób na diecie.
45 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
-70 dag filetu z piersi indyka
-150 g pomidorków cherry
-150 g fasolki szparagowej (może być mrożona)
-1 duża czerwona papryka
-1 duża biała cebula
-1 puszka pomidorów krojonych
-1 l passaty pomidorowej
-2 ząbki czosnku
-1 łyżeczka ziół prowansalskich
-1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
-1 płaska łyżeczka cukru
-1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
-1/2 łyżeczki curry
-sól i pieprz do smaku
-olej do smażenia
Gulasz z indyka z pomidorami i fasolką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Indyka kroimy w dużą kostkę i obsypujemy solą i pieprzem, cebulkę kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulkę i szklimy na rumiano. Dodajemy pokrojonego indyka i przesmażamy około 5 minut od czasu do czasu mieszając.
2.Dorzucamy pokrojone na połówki pomidorki, obraną i przekrojoną na pół fasolkę oraz obraną z gniazd nasiennych i pokrojoną w słupki paprykę.
3.Wlewamy passatę, dodajemy krojone pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy 20 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Dodajemy przyprawy, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze 5 minut. Po tym czasie w razie potrzeby gulasz doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Podajemy z makaronem lub kaszą. Smacznego!
Komentarze