Amerykańskie żeberka BBQ

5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Takie żeberka wychodzą soczyste klejące od sosu i mega smaczne, żeberka podałam z surówką z białej kapusty i frytkami. Rodzince tak posmakowały że siostry od razu wzięły na nie przepis, przepis już jakiś czas temu zaczerpnięty z amerykańskiego programu kulinarnego.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych paski

    Marynata:
    szklanka ketchupu pikantnego
    2 łyżki musztardy ostrej
    1/2 łyżeczki przyprawy do mięs z grilla
    2 łyżki miodu prawdziwego
    4 łyżki oleju rzepakowego
    2 łyżki wędzonej papryki w proszku
    6 łyżek sosu sojowego
    pieprz i sól
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Amerykańskie żeberka bbq - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • żeberka 1. Żeberka myjemy a następnie kroimy w większe paski, przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  • 2. Składniki na marynatę przekładamy do miski i energicznie mieszamy, 1/2 szklanki sosu odstawiamy do smarowania końcowego. Smarujemy każde żeberko z dwóch stron i odstawiamy do lodówki na 2 godziny lub całą noc.
  • 3. Następnie po upływie czasu do żeberek wlewamy szklankę wody i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy żeberka godzinę pod folią aluminiową. Następnie folię zdejmujemy i smarujemy marynatą zostawioną w szklance, zapiekamy 10 minut w 200 stopniach.

Porady

Żeberka podajemy z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami z ulubionymi surówkami. Można podać również z pieczywem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować