Ciasto "uśmiechnięty Radomir"

0 (0 ocen)

  • 60 min

Nazwa ciasta nadana specjalnie dla sympatycznego redaktora muzycznego- Pana Radomira. Dekoracyjna, pyszna babka z żurawiną, czekoladą i biszkoptami. Na świąteczny i nie tylko stół.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto ucierane:
    7żółtek
    1 cale jajko
    1 łyżka cukru wanilinowego
    220 g cukru
    180 g masła
    200 g mąki pszennej, typ 450
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    4- 5 łyżek mleka 3,2%

    Biszkopt:
    2 białka
    3 łyżki czubate cukru
    80 g budyniu waniliowego, bez cukru
    1 łyżka oleju rzepakowego
    1 czubata łyżeczka kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Ponadto:
    kilka okrągłych biszkoptów
    50 g suszonej żurawiny
    50 g gorzkiej czekolady
    cukier puder różany lub lawendowy do oprószenia ciasta po wierzchu




Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto "uśmiechnięty radomir" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ucieranie żółtek z cukrem 1. Wykonanie ciasta ucieranego:
    Żółtka, jajko- ucieramy mikserem z cukrem na gładką masę.
  • ucieranie żółtek, cukru, masła 2. Powoli dodajemy miękkie masło.
  • przesiewanie mąki i proszku do pieczenia 3. Przesiewamy mąkę z proszkiem.
  • ucieranie ciasta z mąką 4. Wsypujemy składniki sypkie do miksera i razem ucieramy.
  • suszona żurawina 5. Żurawinę moczymy na kilka min. w gorącej wodzie. Odcedzamy. Obsypujemy mąką.
  • czekolada deserowa 6. Czekoladę siekamy drobno.
  • żurawina i czekolada w cieście ucieranym 7. Czekoladę i żurawinę dodajemy do ciasta ucieranego. Mieszamy.
  • ciasto ucierane w formie babkowej 8. Wlewamy ciasto do formy babkowej.
  • poukładane biszkopty na cieście ucieranym 9. Układamy na cieście biszkopty.
  • biszkopty w cieście ucieranym 10. Wciskamy biszkopty w ciasto, aby było w środku.
  • upieczone ciasto ucierane 11. Pieczemy ciasto przez 25 min. w temp. 160 stop. C.
  • budyń, kakao, proszek do pieczenia 12. Wykonanie biszkopta z kakao:
    Ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Wsypujemy cukier, miksujemy.
    Kakao, budyń, proszek- razem mieszamy.
  • biszkopt z kakao 13. Na końcu do ciasta wlewamy olej. Lekko mieszamy.
  • wylany biszkopt na ciasto ucierane 14. Biszkopt z kakao wylewamy na ciasto ucierane- podpieczone.
  • upieczona babka 15. Ciasto pieczemy przez kolejne 10 min. w temp. 16- stopni C.
  • babka oprószona cukrem pudrem 16. Ciasto wyjmujemy z formy. Jeszcze gorące oprószamy cukrem pudrem.
  • wersja świąteczna babki 17. Możemy babkę udekorować świątecznie na Wielkanoc.
  • porcja babki z uśmiechem 18. Ciasto kroimy na porcje, z uśmiechem.
  • babka w wersji świątecznej 19. Smacznego :)

Porady

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temp. pokojową. Sypkie- przesiewamy. Zamiast czekolady gorzkiej możemy dodać deserową lub białą. Wierzch ciasta możemy polukrować lub oblać polewą czekoladową. Z pozostałych żółtek możemy sobie utrzeć kogel- mogel z cukrem i cytryną- doskonały na chrypkę. Forma na babkę ma śr. 30 cm. Babka po przekrojeniu ma ładny wygląd z uśmiechem. Jest smaczna, aromatyczna i wilgotna. Może być ładną ozdobą na uroczysty stół.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować