Pampuchy herbaciane z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn- Mleko delikatnie podgrzewamy, łączymy z drożdżami, cukrem i mąką, odstawiamy pod przykryciem na 15 minut.
Ciasto- Mąkę przesiewamy, wbijamy jajko, wlewamy wyrośnięty zaczyn, dodajemy sól oraz sproszkowaną, zieloną herbatę matcha i przestudzone masło. Zagniatamy i pozostawiamy pod przykryciem na ok 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy podsypując delikatnie mąką jeśli się lepi do rąk, dzielimy na 6 części, każdą rozpłaszczamy, na środek dajemy po ok 3 mrożone maliny i zlepiamy. W dłoniach nadajemy kształt kuli i odkładamy na podsypaną mąką deseczkę sklejeniem do dołu. Przykrywamy ściereczką i pozwalamy podrosnąć im przez kolejne 15 minut. W tym czasie w garnku niewiele większym od parownika gotujemy wodę (u mnie było to ok 2 litry). Na gotującą się nakładamy jedną część bambusowego parownika, wyścielamy go np gazą i układamy w odstępach pampuchy (u mnie zmieściły się 3 na jednym poziomie). Przykrywamy i parujemy przez ok 7 minut. Wyrośnięte i sparowane delikatnie przekładamy na talerz.
Podajemy koniecznie na ciepło ze śmietanką ubitą z łyżką cukru pudru i uprzednio rozmrożonymi, zmiksowanymi pozostałymi owocami z resztą cukru.
Komentarze