Ciasto gruzińskie

4.5 (164 ocen)

Delikatne herbaciane ciasto z orzechami i suszoną żurawiną.

Składniki:

  • 2 jajka
    1 szkl. cukru kryształu
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    3 łyżki masła
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1/2 łyżeczki mielonego imbiru
    1 szkl. mocnej, świeżo zaparzonej czarnej herbaty
    2 szkl. mąki pszennej
    1 pełna łyżeczka sody
    garść orzechów
    garść suszonej żurawiny
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Ciasto gruzińskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka (całe) ubić z cukrem kryształem na gładką masę. Dodać stopione (przestudzone) masło, cynamon, imbir i cukier waniliowy. Dobrze wymieszać. Ciągle ubijając, stopniowo wlewać wystudzoną herbatę. Następnie łyżką dodawać mąkę oraz sodę. Wymieszać aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

    Na koniec dodać (pokrojone) orzechy i suszoną żurawinę. Wymieszać.
    Przelać do tortownicy (średnica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni.
    Piec 30-35 minut (lub do tzw. suchego patyczka).

    Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Porady

Suszoną żurawinę można zastąpić innymi suszonymi owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli posmakował Wam ten przepis, sprawdźcie też inne pomysły na dania kuchni gruzińskiej. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować