Ciasto gruzińskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka (całe) ubić z cukrem kryształem na gładką masę. Dodać stopione (przestudzone) masło, cynamon, imbir i cukier waniliowy. Dobrze wymieszać. Ciągle ubijając, stopniowo wlewać wystudzoną herbatę. Następnie łyżką dodawać mąkę oraz sodę. Wymieszać aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Na koniec dodać (pokrojone) orzechy i suszoną żurawinę. Wymieszać.
Przelać do tortownicy (średnica 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni.
Piec 30-35 minut (lub do tzw. suchego patyczka).
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Porady
Suszoną żurawinę można zastąpić innymi suszonymi owocami.
Komentarze