Burger z falafelem i grillowanymi pieczarkami

0 (0 ocen)

W wersji bezmięsnej - też smacznie :)

Składniki:

  • falafele:
    1 puszka ciecierzycy
    1 puszka białej fasoli
    1/2 awokado
    3-4 ząbki czosnku
    1 łyżeczka czerwonej pasty curry
    1/2 łyżeczki kminku mielonego
    1/2 łyżeczki kurkumy
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1/2 łyżeczki garam masali
    1 jajko
    3-4 łyżki bułki tartej
    do panierowania:
    sezam lub mąka

    dodatkowo:
    bułki do hamburgerów
    sałata lodowa
    pomidor
    ketchup
    sos czosnkowy
    prażona cebulka
    kapelusze pieczarek
    ser żółty
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kotlety Hamburgery Przekąski

Burger z falafelem i grillowanymi pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-22t3i7v 1. Wszystkie składniki falafeli zmiksować blenderem lub rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, dodać jajko i bułkę tartą, wymieszać. Porcje masy obtaczać w mące lub sezamie i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
  • 2. Z kapeluszy pieczarek ściąć ranty na płasko i ugrilować na patelni, posypać solą i pieprzem. Ser zetrzeć na tarce, posypać pieczarki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut.
  • image-2asqa4s 3. Bułki do hamburgerów odgrzać w piekarniku, posmarować sosem czosnkowym, ułożyć po kawałku sałaty i plasterku pomidora, na to falafele, ketchup, prażona cebulka, pieczarki. Przykryć drugą połową bułki. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bliskowschodnia Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować