Gulasz w stylu transylwańskim

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Transylwania to kraina historyczna w Rumunii i stamtąd pochodzi przepis na to danie. Jest nietypowe, ponieważ jest to kiszona kapusta duszona z mięsem w jednym garnku, jednak jest pyszne i pożywne. Dodatek przypraw typowych dla tego regionu sprawia, że jest bardzo aromatyczne. Zioła transylwańskie są dostępne na rynku, jednak jeśli ich nie mamy, możemy przygotować mieszankę sami z majeranku, cząbru, kopru, lubczyku i estragonu. Dodana do potrawy zabierze nasze zmysły w ekscytującą podróż do rodzimej krainy hrabiego Drakuli.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • mięso wieprzowe od szynki na gulasz - 1 kg
    smalec - 3 łyżki
    mielona słodka papryka - 2 łyżki
    mielona ostra papryka - 1 łyżka
    zioła transylwańskie - 1 łyżka
    mielony kminek - 2 łyżeczki
    czosnek - 2 ząbki
    cebula - 1 szt.
    mielone chilli do smaku (opcjonalnie)
    kiszona kapusta - 500 g
    krojone pomidory - 1 puszka
    suszona natka pietruszki do posypania
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Gulasz

Gulasz w stylu transylwańskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozgrzewamy smalec i wkładamy do niego mięso pokrojone w dużą kostkę. Obsmażamy ze wszystkich stron.
  • 2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa, i dusimy do miękkości cebuli. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Dodajemy zioła, papryki, kminek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek
  • 4. Kapustę płuczemy i lekko odciskamy. Dodajemy do mięsa wraz z pomidorami i 0,5 litra wody. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pod częściowym przykryciem ok. 2 godziny. Jeśli lubimy bardziej pikantne potrawy, dodajemy chilli.
  • 5. Po ugotowaniu zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na 15 minut pod przykryciem. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami i kleksem śmietany. Posypujemy suszoną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Rumuńska Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować