Wegetariański Stroganoff z Jackfruit

4.63 (16 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Jackfruit to owoc drzewa bochenkowego (chlebowca). Jest dostępny w puszkach w formie cząstek owocu w słonej zalewie (młody, zielony chlebowiec), oraz jackfruit w słodkim syropie. Ten w słodkim syropie używany jest do deserów, natomiast ten w słonej zalewie jest doskonałym zamiennikiem mięsa. Idealna opcja dla wegetarian.

  • 1 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 puszka jackfruit w zalewie słonej (tzw. zielony, młody)
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    8 średnich pieczarek
    ½ kostki warzywnej
    2 łyżki sosu sojowego
    1 i ½ łyżeczki musztardy
    Mały kawałek papryczki chili lub ½ łyżki płatków chili
    ½ łyżeczki papryki słodkiej w proszku
    ½ łyżeczki tymianku suszonego, ewentualnie 1 gałązka świeżego
    Pieprz
    ¼ szklanki mleka lub śmietanki 12 %
    2-3 łyżki proszku do zagęszczenia sosów, najlepiej ciemnego
    3 łyżki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

4.63 (16 ocen)

Zobacz również:

Strogonow Gulasz

Wegetariański stroganoff z jackfruit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wegetariański Stroganoff z Jackfruit 1. Jackfruit odsączyć i pokroić na ok. 2 centymetrowe kawałki, przypominające kawałki mięsa na gulasz.
    Cebulę i czosnek pokroić w kostkę.
    Pieczarki pokroić w plasterki lub w nieregularne kawałki.
    Najlepiej jest użyć głębokiej patelni.
    Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i zeszklić cebulę. Po 5 minutach dodać czosnek i smażyć jeszcze 3 minuty. Następnie dodać kawałki jackfuit i dalej smażyć ok. 10 minut.
  • Wegetariański Stroganoff z Jackfruit 2. Do patelni dodać pieczarki i dalej smażyć od czasu do czasu mieszając. Pieczarki oraz jackfruit lekko się mogą zarumienić.
    Dolać półtora szklanki wody i dodać kostkę warzywną. Wymieszać. Po ok. 4 minutach dodać sos sojowy oraz musztardę. Dokładnie wymieszać. Gotować 10 minut. Doprawić chili, pieprzem, tymiankiem i papryką.
  • Wegetariański Stroganoff z Jackfruit 3. Na koniec, jak smak się trochę wyrobi, dolać ostrożnie mleko lub śmietankę i dodać ciemny zagęszczacz do sosów.
    Chwilę podgotować cały czas mieszając.
    Można serwować z kaszą jęczmienną, ryżem, knedlami, a nawet ze świeżą bułką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Sos sojowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować