Gjuwecz z Rylskiego Monastyru

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Gjuwecz, czyli bułgarski niby gulasz jest ostrą i sycącą potrawą pochodzącą z Bułgarii. Co prawda gjuwecz powinno się przygotowywać w glinianym naczyniu (o takiej samej nazwie), ale jeśli takowego nie mamy to potrawę spokojnie można przygotować w naczyniu żeliwnym lub zwykłym żaroodpornym.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Składniki:

    1 kg chudej wołowiny
    1 cebula
    4 pomidory
    20 dag grzybów leśnych lub pieczarek
    15 oliwek
    1 podłużna zielona ostra papryczka (opcjonalnie)
    natka pietruszki
    1 szklanka białego ryżu
    1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
    2 łyżki oleju roślinnego
    1 łyżka masła
    1 łyżka cukru
    sól,
    pieprz, papryka słodka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos mięsny Gulasz

Gjuwecz z rylskiego monastyru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w małe kawałki. Cebulę posiekać. Razem zrumienić na oleju, dodać słodką paprykę (ok. łyżki) i zalać winem. Zagotować, tak by wino trochę odparowało.
  • 2. Grzyby obrać, umyć i pokroić. Papryczkę drobno pokroić. Dodać je na patelnie do mięsa i chwilę dusić. Następnie wlać 2 szklanki ciepłej wody, przykryć i gotować ok. 20 minut.
  • 3. Wsypać ryż, gotować 10 minut. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę. Oliwki przekroić na pół. Pomidory, oliwi i łyżkę masła dodać do mięsa. Całość przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Całość gotować jeszcze 5 minut.
  • 4. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Potrawę przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec przez 20 minut. Gjuwecz podawać udekorowany natką pietruszki. Podawać z chlebem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bułgarska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować