Khinkali

4.5 (195 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Gruzińskie pierogi wypełnione różnymi nadzieniami, takimi jak grzyby lub sery, ale przede wszystkim wołowiną i wieprzowiną, czasami baraniną.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 4 szklanki
    - letnia przegotowana woda: 1 szklanka
    - mielone mięso wołowe: 300 gramów
    - Mielone mięso wieprzowe: 300 gramów
    - cebula: 3 sztuki
    - sól: 2 łyżki
    - nać pietruszki: 1 łyżka
    - kolendra: 1 łyżka
    - mięta: 1 łyżka
    - pieprz: 1 łyżeczka
    - masło: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Khinkali - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowane ciasto na pierogi. 1. Łączymy mąkę z przegotowaną letnią wodą, dodajemy 1 łyżkę soli. Ugniatamy ciasto, aż wszystkie składniki się połączą i ciasto stanie się gładkie i elastyczne.
  • Porcjowanie ciasta na pierogi. 2. Wykładamy ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Formujemy z ciasta wałek o średnicy 2,5 cm, kroimy go na kawałki długości 4 cm. Z kawałków ciasta lepimy palcami okrągłe placuszki i oprószamy je mąką.
  • Formowanie placków. 3. Uformowane palcami placki należy rozwałkować nadając im regularny kształt i za pomocą wyciskarki lub szklanki otrzymujemy koła o średnicy 10 cm.
  • Farsz do pierogów. 4. Przygotowujemy farsz: cebulę kroimy w kostkę. Kolendrę, nać pietruszki i miętę drobno siekamy. Na patelni, na maśle, smażymy mięso, dodajemy cebulę i posiekane zioła, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy krótko.
  • Lepienie pierogów. 5. Na każdym placku kładziemy po 1 łyżce farszu. Ciasto zlepiamy, nadając pierogom charakterystyczny kształt. Krawędzie ciasta zachodzą na siebie i są zebrane na wierzchu w jeden pęk. Wyglądem przypominają sakiewki.
  • Gruzińskie pierogi. 6. Pierogi wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy 15 minut, wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy polane masłem i posypane, przygotowanym do pierogów farszem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gruzińska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować