1.Łączymy mąkę z przegotowaną letnią wodą, dodajemy 1 łyżkę soli. Ugniatamy ciasto, aż wszystkie składniki się połączą i ciasto stanie się gładkie i elastyczne.
2.Wykładamy ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Formujemy z ciasta wałek o średnicy 2,5 cm, kroimy go na kawałki długości 4 cm. Z kawałków ciasta lepimy palcami okrągłe placuszki i oprószamy je mąką.
3.Uformowane palcami placki należy rozwałkować nadając im regularny kształt i za pomocą wyciskarki lub szklanki otrzymujemy koła o średnicy 10 cm.
4.Przygotowujemy farsz: cebulę kroimy w kostkę. Kolendrę, nać pietruszki i miętę drobno siekamy. Na patelni, na maśle, smażymy mięso, dodajemy cebulę i posiekane zioła, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy krótko.
5.Na każdym placku kładziemy po 1 łyżce farszu. Ciasto zlepiamy, nadając pierogom charakterystyczny kształt. Krawędzie ciasta zachodzą na siebie i są zebrane na wierzchu w jeden pęk. Wyglądem przypominają sakiewki.
6.Pierogi wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy 15 minut, wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy polane masłem i posypane, przygotowanym do pierogów farszem.
Komentarze