Staropolskie zrazy wieprzowe w sosie z suszonych grzybów

2.5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne staropolskie zraziki w przepysznym pachnącym sosie z suszonych grzybów. Przepis znalazłam w zeszycie babci, pamiętam jak babcia nam je gotowała. Dziś mija jej rocznica 15 lat jak już nie jest z nami. Najlepsze z ziemniaczkami i ogórkiem kiszonym.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g mięsa z szynki
    przyprawa do mięsa
    3 ząbki czosnku
    2 małe jajka
    pieprz i sól
    3 łyżki bułki tartej

    Sos:
    12 kapeluszy borowika suszonego
    2 listki laurowe
    2 ziarna ziela angielskiego
    kostka mięsna

    Dodatkowo:
    mąka do obtoczenia zrazów
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

2.5 (2 ocen)

Staropolskie zrazy wieprzowe w sosie z suszonych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso przełożyć do miski, dodać przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę a następnie jajka oraz bułkę tartą, dobrze wyrobić mięsną masę. Z masy mięsnej uformować podłużne zrazy i obtoczyć w mące. Obsmażyć na oleju na złoty kolor.
  • 2. Grzyby namoczyć dzień wcześniej w 2 szklankach wody, następnie wodę z grzybami postawić na małym ogniu i dodać kostkę mięsną, listki oraz ziele angielskie. Do gotującego wywaru grzybowego dodać podsmażone zrazy. Gotować na małym ogniu około 30 minut aż sos lekko zgęstnieje.

Porady

Zrazy w sosie podajemy z ziemniaczkami i ogórkiem kiszonym lub z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować