Staropolskie zrazy wieprzowe w sosie z suszonych grzybów

2.5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne staropolskie zraziki w przepysznym pachnącym sosie z suszonych grzybów. Przepis znalazłam w zeszycie babci, pamiętam jak babcia nam je gotowała. Dziś mija jej rocznica 15 lat jak już nie jest z nami. Najlepsze z ziemniaczkami i ogórkiem kiszonym.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g mięsa z szynki
    przyprawa do mięsa
    3 ząbki czosnku
    2 małe jajka
    pieprz i sól
    3 łyżki bułki tartej

    Sos:
    12 kapeluszy borowika suszonego
    2 listki laurowe
    2 ziarna ziela angielskiego
    kostka mięsna

    Dodatkowo:
    mąka do obtoczenia zrazów
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

2.5 (2 ocen)

Staropolskie zrazy wieprzowe w sosie z suszonych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso przełożyć do miski, dodać przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę a następnie jajka oraz bułkę tartą, dobrze wyrobić mięsną masę. Z masy mięsnej uformować podłużne zrazy i obtoczyć w mące. Obsmażyć na oleju na złoty kolor.
  • 2. Grzyby namoczyć dzień wcześniej w 2 szklankach wody, następnie wodę z grzybami postawić na małym ogniu i dodać kostkę mięsną, listki oraz ziele angielskie. Do gotującego wywaru grzybowego dodać podsmażone zrazy. Gotować na małym ogniu około 30 minut aż sos lekko zgęstnieje.

Porady

Zrazy w sosie podajemy z ziemniaczkami i ogórkiem kiszonym lub z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować