Fałszywe muchomorki

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

doskonała i bardzo dekoracyjna przystawka - będzie ozdobą stołu!

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - jajeczka przepiórcze: 10 sztuk
    - pomidorki cherry: 10 sztuk
    - ziemniaki (małe, podłużne): 10 sztuk
    - serek twarogowy z ziołami: 2 łyżki
    - grzyby marynowane (np. małych kań albo innych grzybków, ale muszą mieć taki dzwonkowaty kształt): 10 sztuk
    - majonez: 1 łyżka
    - liście sałaty: 5 sztuk
    - gałązki zieleniny: 10 sztuk
    - sól i pieprz do smaku: 4 szczypty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Grzyby marynowane Przystawki

Fałszywe muchomorki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Potrzebujemy tyle sztuk jajeczek i pomidorków oraz ziemniaków
    i marynowanych grzybów ile chcemy mieć fałszywych grzybków.
  • 2. Ziemniaki myjemy, nie obieramy, gotujemy 15 min. w osolonym wrzątku, studzimy, jeśli trzeba (tzw. stare) obieramy ze skórki Jajeczka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy. Pomidorki przycinamy od spodu i wydrążamy środek malutką łyżeczką. Grzyby marynowane, najlepiej małe kanie, dokładnie osączamy. Jajeczka leciutko przycinamy od szerszego końca, przycinamy też z jednego dłuższego końca ziemniaki, tylko tyle żeby stały.
  • 3. Ustawiamy je na półmisku przybranym sałatą i liśćmi pietruszki. Każdy wydrążony pomidorek wypełniamy serkiem ziołowym i nakładamy na jajeczko. Na ziemniaki, oprószone solą i pieprzem nakładamy kapelusze marynowanych grzybów posmarowane od wewnątrz majonezem. Podajemy na przystawkę i jako dodatek do wędlin i pieczonych mięs.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować