doskonała i bardzo dekoracyjna przystawka - będzie ozdobą stołu!
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
- jajeczka przepiórcze: 10 sztuk
- pomidorki cherry: 10 sztuk
- ziemniaki (małe, podłużne): 10 sztuk
- serek twarogowy z ziołami: 2 łyżki
- grzyby marynowane (np. małych kań albo innych grzybków, ale muszą mieć taki dzwonkowaty kształt): 10 sztuk
- majonez: 1 łyżka
- liście sałaty: 5 sztuk
- gałązki zieleniny: 10 sztuk
- sól i pieprz do smaku: 4 szczypty
Fałszywe muchomorki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Potrzebujemy tyle sztuk jajeczek i pomidorków oraz ziemniaków
i marynowanych grzybów ile chcemy mieć fałszywych grzybków.
2.Ziemniaki myjemy, nie obieramy, gotujemy 15 min. w osolonym wrzątku, studzimy, jeśli trzeba (tzw. stare) obieramy ze skórki Jajeczka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy. Pomidorki przycinamy od spodu i wydrążamy środek malutką łyżeczką. Grzyby marynowane, najlepiej małe kanie, dokładnie osączamy. Jajeczka leciutko przycinamy od szerszego końca, przycinamy też z jednego dłuższego końca ziemniaki, tylko tyle żeby stały.
3.Ustawiamy je na półmisku przybranym sałatą i liśćmi pietruszki. Każdy wydrążony pomidorek wypełniamy serkiem ziołowym i nakładamy na jajeczko. Na ziemniaki, oprószone solą i pieprzem nakładamy kapelusze marynowanych grzybów posmarowane od wewnątrz majonezem. Podajemy na przystawkę i jako dodatek do wędlin i pieczonych mięs.
Komentarze