Marynowane grzyby po węgiersku

4.98 (199 ocen)

Marynowane grzyby z dodatkiem ostrej papryczki węgierskiej. Mój mąż uwielbia tak zamarynowane grzybki.

Składniki:

  • 1 kg grzybów

    Zalewa:
    5 szklanek wody
    1 szklanka octu
    1 łyżka soli
    2 łyżki cukru
    2 liście laurowe
    4 ziela angielskie

    Dodatkowo:
    1 ostra papryczka węgierska
    gorczyca
Wystaw ocenę:

4.98 (199 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Przetwory z grzybów

Marynowane grzyby po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby delikatnie oczyścić gąbeczką.
  • 2. Składniki zalewy dodać do garnka i zagotować.
  • 3. Papryczkę pokroić w cienkie paseczki - wraz z nasionami
  • 4. Na dno uprzednio sparzonych i wysuszonych słoików wyłóż ok 1/2 łyżeczki gorczycy i kilka plasterków papryczki.
  • 5. Do słoików powkładaj całe bądź pokrojone na mneijsze kawałki grzyby. Zalej gorącą zalewą
  • 6. Słoiki porządnie zakręć. Ustaw dnem do góry na 15-20 min
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marynata Grzyby leśne Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Węgierska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować