Bułeczki z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru, odstawić do spienienia. Mąkę przesiać do miski, wlać zaczyn i oliwę, dodać sól i wyrobić jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oleju, dodać masło, a kiedy się rozpuści, odgotowane grzyby. Posypać natką pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podsmażyć całość 5 minut. Przestudzić.
Ciasto wyjąć na stolnicę, lekko rozwałkować i pokroić na kwadraty, mi wyszło 8. Na ciasto nakładać po 2 łyżki farszu i sklejać. Bułeczki układać na wyłożonej papierem blaszce. Wstawić do piekarnika i nagrzać go do 180 stopni. Piec około 20 minut. Smacznego :)
Komentarze