Bułeczki z grzybami

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszna przekąska do pracy lub w podróży :)

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g mąki
    20 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka oliwy
    1/2 szklanki mleka
    1 łyżeczka soli

    farsz:
    1 cebula
    250 g odgotowanych grzybów
    1 łyżka natki pietruszki
    1 łyżka oleju
    1 łyżka masła
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Bułki drożdżowe

Bułeczki z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru, odstawić do spienienia. Mąkę przesiać do miski, wlać zaczyn i oliwę, dodać sól i wyrobić jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
    Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oleju, dodać masło, a kiedy się rozpuści, odgotowane grzyby. Posypać natką pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podsmażyć całość 5 minut. Przestudzić.
    Ciasto wyjąć na stolnicę, lekko rozwałkować i pokroić na kwadraty, mi wyszło 8. Na ciasto nakładać po 2 łyżki farszu i sklejać. Bułeczki układać na wyłożonej papierem blaszce. Wstawić do piekarnika i nagrzać go do 180 stopni. Piec około 20 minut. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Grzyby leśne

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować