Karkówka w sosie grzybowym

5 (2 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Miękkie i rozpływające się w ustach mięso, duszone w sosie własnym z dużą ilością grzybów leśnych, to wspaniała propozycja obiadowa.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -0,6 kg karkówki wieprzowej bez kości
    -400 g obgotowanych grzybów leśnych (u mnie podgrzybki)
    -2 duże cebule
    -1 łyżka papryki słodkiej mielonej
    -1 łyżeczka curry
    -1 płaska łyżeczka soli
    -1/2 łyżeczki pieprzu
    -1/2 łyżeczki cukru
    -0,5 l bulionu
    -1 łyżka skrobi ziemniaczanej + 4 łyżki zimnej wody
    -olej do smażenia
    -ew. sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Karkówka w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Dzień wcześniej karkówkę dzielimy na 6 plastrów i lekko rozbijamy. Paprykę słodką, curry, sól oraz pieprz mieszamy ze sobą. Taką mieszanką dokładnie nacieramy każdy plaster mięsa. Układamy na talerzyku: obraną i pokrojoną w talarki cebulę, plaster mięsa, znów cebula, mięso, cebula itd. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na noc. Następnego dnia plastry mięsa razem z cebulką obsmażamy na rumiano po 3 minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju.
  • 2 2. Dodajemy pokrojone w średnie kawałki grzyby i smażymy 5 minut od czasu do czasu mieszając. Zalewamy bulionem i dusimy 30 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy cukier, dokładnie mieszamy. Skrobię rozrabiamy z wodą i wlewamy do garnka cały czas mieszając jego zawartość. Zagotowujemy i w razie potrzeby całość doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Smacznego!

Porady

Podajemy z makaronem lub kaszą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować