Karkówka w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzień wcześniej karkówkę dzielimy na 6 plastrów i lekko rozbijamy. Paprykę słodką, curry, sól oraz pieprz mieszamy ze sobą. Taką mieszanką dokładnie nacieramy każdy plaster mięsa. Układamy na talerzyku: obraną i pokrojoną w talarki cebulę, plaster mięsa, znów cebula, mięso, cebula itd. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na noc. Następnego dnia plastry mięsa razem z cebulką obsmażamy na rumiano po 3 minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju.
2.Dodajemy pokrojone w średnie kawałki grzyby i smażymy 5 minut od czasu do czasu mieszając. Zalewamy bulionem i dusimy 30 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy cukier, dokładnie mieszamy. Skrobię rozrabiamy z wodą i wlewamy do garnka cały czas mieszając jego zawartość. Zagotowujemy i w razie potrzeby całość doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Smacznego!
Komentarze