Rabanadas

4.5 (147 ocen)

  • 5 min

Cynamonowe grzaneczki to jedno z popularniejszych w Portugalii słodkości . Bardzo proste i smakowite .

  • 5 min

Składniki:

  • 1 bułka bagietka ( pokrojona na plasterkki o grubości ok. 1 cm. ) lub 2 zwykłe duże bułki
    1 jajko
    1/2 szklanki mleka
    olej z pestek winogron ( w oryginale oliwa ale ja nie toleruję )
    1/2 szklanki cukru
    3 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery Przystawki Grzanki

Rabanadas - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rabanadas 1. Pokrojoną w plasterki bułkę okroić ze skórki ( lub nie - ze skórką jest równie smaczne ) .
  • Jajko 2. Jajko roztrzepać dokładnie z mlekiem.
  • bułka moczona w jajku 3. Plastry bułki maczać w płynie . Na patelni rozgrzać olej i smażyć plastry bułki na rumiano z obu stron .
  • Rabanadas 4. Na talerzu wymieszać cukier z cynamonem . Obsmażone grzaneczki przekładać na talerz z cukrem zmieszanym z cynamonem i obtaczać w nim tak by jak najwięcej się przykleiło do grzanki. Podawać na ciepło .

Porady

Rabadanas są w Portugalii podawane jako jedno z dań Wigilijnych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Portugalska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować