Tapenada z czarnych oliwek

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min

Najczęściej stosuje się ją jako dodatek do świeżego pieczywa, makaronu, a nawet mięs czy ryb!Pastę robi się błyskawicznie i jest świetnym pomysłem na leniwe śniadanko albo kolację!

  • 20 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * wydrylowane, czarne oliwki – 150 g
    * czosnek – 2 ząbki
    * kapary – 2 łyżki
    * anchois – 2 szt
    * natka pietruszki posiekana – 3 łyżki
    * sok z cytryny – 1 łyżka
    * oliwa z oliwek – 4 łyżek
    * chili – 1 szczypta
    * pieprz – do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Grzanki Pasty Przekąski

Tapenada z czarnych oliwek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Anchois moczymy przez ok. 20 minut w mleku.

    W blendera wkładamy oliwki, kapary, czosnek, anchois , natkę pietruszki i chili.

    Dodajemy sok z cytryny i oliwę - miksujemy na gładką masę.

    Doprawiamy pieprzem i odstawiamy do schłodzenia na ok. pół godziny.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Anchois Oliwki

Notka redakcyjna

KH_02-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować