Kuchnia gruzińska

Kuchnia gruzińska z zasady jest obfita, mało skomplikowana i raczej tania. Serwowane w restauracjach porcje są duże, a stoły w gruzińskich domach zawsze obficie zastawione. Gruzińskie jedzenie cechuje duża różnorodność. Odnaleźć w nim można przede wszystkim wpływy orientalne, ale także akcenty bałkańskie, żydowskie, ormiańskie i rosyjskie. Ważny element stanowią różnego rodzaju przystawki, sery, mięsa oraz oryginalne desery. Nie brakuje także napojów: zarówno bezalkoholowych, jak i tych z procentami.

Liczba przepisów: 133

4.46 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie
kapusta kiszona po gruzińsku

4.5 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie
chinkali

5 (1 ocen)

Chaczapuri

5 (1 ocen)

Chaczapuri

luna19 Chaczapuri 1 godz.

Smaki kuchni gruzińskiej

Gruzińska kuchnia pachnie. To zasługa wielu przypraw i ziół, które dotarły do Gruzji z Turcji i krajów Orientu. Najczęściej wykorzystywana jest kolendra, czosnek, kminek, tymianek, rozmaryn, mięta, imbir, cynamon i papryka. Warto podkreślić, że gruzińskie potrawy są mocno zróżnicowane pod względem wykorzystywanych składników w zależności od regionu kraju.

Na terenach górskich, których sporą reprezentację ma Gruzja, jedzenie to przede wszystkim sery krowie lub owcze, dania mięsne oraz pieczywo. W kuchni azerbejdżańskiej, przygotowując potrawy gruzińskie, ze względów religijnych nie używa się wieprzowiny, a w części ormiańskiej - z powodu uwarunkowań klimatycznych - bazuje na produktach przetworzonych: marynowanych, wędzonych, solonych lub suszonych. Chętnie jedzone są ryby.

Im bardziej łagodny klimat, tym dania gruzińskie są bogatsze w owoce i warzywa, Najchętniej wykorzystuje się bakłażany, fasolę, paprykę i pomidory. Popularnością cieszą się orzechy i migdały. Swoją obecność silnie zaznaczają owoce: winogrona, owoce cytrusowe, granaty i arbuzy.

Kuchnia gruzińska: tradycyjne potrawy

Jedzenie gruzińskie silnie reprezentują przystawki. Jednymi z najbardziej znanych na całym świecie są gruzińskie pierogi chaczapuri. To tylko jedna z możliwych form tego dania, w której nadzienie zamknięte jest w środku. Inna jego postać to gruzińska pizza, czyli placek z serem i farszem widocznym na zewnątrz. Tak zwane chaczapuri adżarskie ma kształt łódki i wypełnione jest serem, lekko ściętym jajkiem i odrobiną masła. Popularne są także wersje z pastą fasolową lub mięsem. Obok chaczapuri, sztandarową potrawą, o której często wspominają gruzińskie przepisy, są chinkali - bardzo delikatne pierożki. Jedyną słuszną wersją są chinkali z mięsem wieprzowo-wołowym lub baranim, do którego dodaje się cebulę i kilka kropel bulionu. Nie stosuje się innych farszów.

Przysmaki gruzińskie serwowane w ramach przystawki to także badridżani, czyli roladki bakłażanowe z fetą albo pastą orzechową o czosnkowej nucie oraz mokhrakula, czyli placek z patelni przywodzący na myśl hiszpańską tortillę. Często wykorzystywane są sery: owcze, kozie, krowie, podpuszczkowe, zarówno dojrzewające, wędzone, jak i z solanki. Podaje się je w formie serowych desek w towarzystwie wina.

Jedzenie w Gruzji nie mogłoby się obyć bez sosów, co łatwo dostrzec, przeglądając publikacje typu kuchnia gruzińska ze zdjęciami. Do przystawek podawany jest jogurt naturalny i sosy na jego bazie. Do dań mięsnych pasują: baże - aromatyczny sos czosnkowy oraz adżika na bazie czerwonej papryki. Często serwuje się pchali ze szpinaku - dodatek z pogranicza sosu i warzywnej pasty. Na stole pojawia się również kiszona kapusta po gruzińsku.

Warte uwagi są również przepisy kuchni gruzińskiej na zupy. Jedną z najbardziej znanych receptur jest ta na lobio przygotowywane z czerwonej fasoli, warzyw, pomidorów i przypraw.

Kuchnia gruzińska: desery

W kraju, jakim jest Gruzja, kuchnia bogata jest także w słodycze. Najpopularniejsze na słodkie dania gruzińskie przepisy to receptura na czurczchele, czyli nawleczone na nitkę orzechy oblane sokiem owocowym lub karmelem oraz kozinaki (gozinaki) - ciastka z miodu i orzechów włoskich przygotowywane przede wszystkim na Nowy Rok.

Gruzini chętnie sięgają po tklapi, czyli masę z rozwałkowanych lub sprasowanych owoców. Deser ten występuje w różnych wersjach. Najpopularniejsze to żurawinowa, winogronowa i jabłkowa.

Kuchnia gruzińska: napoje

To, jakie ma kuchnia gruzińska przepisy na dania, to jedna rzecz. Niemniej istotne są jednak trunki. Podobno średnia ilość toastów wznoszonych w czasie gruzińskiej biesiady to 25, co wyjaśnia, dlaczego spotkania trwają niekiedy do białego rana.

Bardzo ważne w Gruzji jest lokalne wino. Najpopularniejsze odmiany to: pirosmani, mtsvane, i anakopia spośród win białych, różowe wino tbilisuri oraz czerwone: akhasheni, kindzmarauli i mukuzani. Inne cenione trunki to koniaki oraz czacza - bardzo mocny destylat z wytłoków winogronowych. Gruzini uwielbiają także lemoniady.

To może cię zainteresować