• Dla 4 osób
  • Średni

Tradycyjne ciasto/chleb. W wielu krajach bardzo popularny. Ja pierwszy raz jadłem go we Włoszech i od tamtej pory je uwielbiam z różnymi dodatkami

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 1200 gramów
    - cukier: 1 szklanka
    - mleko: 250 mililitrów
    - drożdże w proszku: 1 opakowanie
    - woda: 0.5 szklanki
    - jajka: 4 sztuki
    - masło stopione: 50 gramów
    - sól: 1 łyżeczka
    - bakalie (rodzynki, orzechy włoskie, skórka pomarańczy): 1 szklanka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Paska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podgrzej mleko i rozpuść w nim drożdże oraz 1/2 łyżeczki cukru. Dolej wody.Po paru minutach wlej do 400g maki i wymieszaj na gładką masę. Całość odstaw pod przykryciem aż trochę zmięknie.
  • 2. Dodaj jaja, cukier, roztopione masło, sól i resztę mąki. Całość ugniataj. Nie może być za twarde ani zbyt klejące. Dodawaj mąki jeśli trzeba. Musi być gładkie i ma się nie przyklejać do palców.
    Odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia.
  • 3. Wsyp szklankę bakalii (rodzynki, orzechy włoskie, skórkę pomarańczy) i wymieszaj dobrze.
  • 4. Wyłóż garnuszek papierem do pieczenia (może być wysmarowany masłem i oprószony mąką) i wyłóż go ciastem do połowy.
  • 5. Odstaw tak wypełniony garnuszek na 40 minut, aby ciasto trochę podrosło.
  • 6. Posmaruj wierzch białkiem z jajka i posyp cukrem dekoracyjnym.
  • 7. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Sprawdź czy już dobry w środku suchym patyczkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować