Saciwi z rybą

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Skoro może być kurczak w sosie orzechowym, to dlaczego nie może być ryba? Wyszło pysznie!

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - biała ryba morska lub słodkowodna: 50 dekagramów
    - orzechy włoskie: 0.5 szklanki
    - ocet winny: 0.5 szklanki
    - cebula średnia: 3 sztuki
    - czosnek/ząbki: 4 sztuki
    - goździki mielone: 1 szczypta
    - cynamon mielony: 1 szczypta
    - kolendra ziarna: 1 łyżeczka
    - liść laurowy: 2 sztuki
    - pieprz czarny ziarnisty: 8 sztuk
    - słodka papryka mielona: 0.5 łyżeczki
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz czarny mielony: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki

Saciwi z rybą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę oczyścić, pokroić na kawałki i zalać osoloną wodą, tak, aby przykryło rybę.
  • 2. Dodać listki laurowe i ziarnisty pieprz. Gotować ok. pół godziny na małym ogniu.
  • 3. Następnie ostrożnie wyjąć rybę i ułożyć ją na półmisku.
  • 4. Orzechy zemleć razem z czosnkiem, dodać potłuczone nasiona kolendry, sol, paprykę i pieprz mielony.
  • 5. Rozprowadzić w rybnym wywarze (ok. 1,5 szkl) i wlać do rondla. Wrzucić drobno posiekaną cebulę i gotować 10 minut.
  • 6. W occie winnym rozpuścić cynamon i mielone goździki. Dodać do sosu i gotować jeszcze 10 minut.
  • 7. Gorącym zalać rybę i ostudzić. Podawać na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gruzińska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować