Węgierskie ślimaczki z gruszką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Podobne ślimaczki, tylko większe, jadłam będąc na Węgrzech. Moje są z gruszkami :) Reszta jest taka sama. To gniecione ciasto z kakaowym nadzieniem zawijane na kształt rolady a potem krojone w plastry i pieczone jak ciastka. Najlepsze na drugi dzień gdy zrobi się bardziej miękkie.

  • 30 min

Składniki:

  • kakaowe wnętrze:
    2 łyżki kakao
    2 łyżki cukru
    2 łyżki oleju

    1 dojrzała ale twarda gruszka

    ciasto:
    125 g białego sera w kostce
    125 g mąki pszennej
    2 łyżki mleka
    3 łyżki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru pudru

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Węgierskie ślimaczki z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • węgierskie ślimaczki 1. kakaowe wnętrze:
    Do miski wlać olej, wsypać cukier i kakao, wymieszać.
    Gruszkę obrać, wydrążyć środek, pokroić na drobną kostkę.
  • 2. Ciasto:
    Do miski wyłożyć ser, wlać mleko, zmiksować blenderem. Dodać cukier, proszek do pieczenia i mąkę, wyrobić jednolite ciasto.
  • 3. Wyłożyć na lekko podsypaną mąką deskę, rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach ok. 33x23 cm, wyłożyć kakaowe nadzienie i bardzo cienko rozsmarować po całej powierzchni (najwygodniej robić to palcami). Na całej powierzchni równomiernie rozsypać pokrojoną gruszkę.
  • 4. Ciasto zwinąć jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Kroić na plastry o grubości ok. 1-1,5 cm. Powstałe ślimaczki układać na blaszce do pieczenia.
  • 5. Piec ok. 15-17 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Najlepsze są na drugi dzień po upieczeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Węgierska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować