Grochówka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Grochówka, grochowa, zupa z groszku czy grochu, jest znana w różnych wariatach na całym świecie. Dla wyjaśnienia groszek to młode, zielone, niedojrzałe ziarno grochu.

Bezsprzecznie groch jest uprawiany od wieków, Grecy i Rzymianie uprawiali groch już między 500-400 r. p.n.e. Arystofanes w swojej starożytnej komedia – The Birds – wspomina o zupie na bazie grochu. W związku z tym, że grochówka jest znana na całym świecie, nie mogło zabraknąć jej również w Holandii.

Prawdopodobnie Snert pojawił się w Holandii ok. XVI wieku, po bardzo srogiej i surowej zimnie. Do dziś kiedy mróz mocno złapie i wodne kanały zamarzną, można ślizgać się po nich na łyżwach, a wzdłuż brzegów stoją chatki serwująca miskę gorącej i pożywnej grochówki.Będą w Holandii z pewnością znajdziesz drugą nazwę grochówki – erwtensope – co dosłownie oznacza – zupę grochową -. Snert natomiast pochodzi od starego Holenderskiego słowa – snirten – czyli – wyśmienita kuchnia-.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g suszonego zielonego groszku
    500 g boczku wieprzowego
    250 g polędwicy wołowej
    300 g chorizo
    200 ml bulionu warzywnego
    1-2 marchewki
    2-3 łodygi selera
    1 duży ziemniak
    2 cebule
    1 por
    0/5 selera
    Sól
    Pieprz świeżo zmielony
    2-3 łyżki oleju roślinnego
    Woda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Grochówka

Grochówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszony groszek wypukaj pod bieżącą wodą i włóż do rondla.
    Dodaj boczek i polędwicę, wlej bulion i tyle wody, by przykryć całość.
    Zagotuj, zmniejsz temperaturę, przykryj patelnię pokrywką i gotuj ok. 90 minut.
    W międzyczasie warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
    Kiedy mięso będzie miękkie, wyjmij je i połóż na desce.
    Dodaj warzywa do rondla, w razie potrzeby dodaj wody, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
    Mięso pokrój na małe kawałki, chorizo pokrój w talarki.
    Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej olej.
    Wrzuć mięso z kiełbasą i podsmaż.
    Miękkie warzywa w zależności, jaką chcesz konsystencję, możesz ugnieść lub zblendować.
    Teraz dodaj mięso z patelni, wymieszaj, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
    Grzej grochówkę, cały czas mieszając, aż będzie dość sztywna, by łyżka stała na baczność.

Porady

www.rafalcook.com

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groch Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować