Rafalcook
Grochówka, grochowa, zupa z groszku czy grochu, jest znana w różnych wariatach na całym świecie. Dla wyjaśnienia groszek to młode, zielone, niedojrzałe ziarno grochu.
Bezsprzecznie groch jest uprawiany od wieków, Grecy i Rzymianie uprawiali groch już między 500-400 r. p.n.e. Arystofanes w swojej starożytnej komedia – The Birds – wspomina o zupie na bazie grochu. W związku z tym, że grochówka jest znana na całym świecie, nie mogło zabraknąć jej również w Holandii.
Prawdopodobnie Snert pojawił się w Holandii ok. XVI wieku, po bardzo srogiej i surowej zimnie. Do dziś kiedy mróz mocno złapie i wodne kanały zamarzną, można ślizgać się po nich na łyżwach, a wzdłuż brzegów stoją chatki serwująca miskę gorącej i pożywnej grochówki.Będą w Holandii z pewnością znajdziesz drugą nazwę grochówki – erwtensope – co dosłownie oznacza – zupę grochową -. Snert natomiast pochodzi od starego Holenderskiego słowa – snirten – czyli – wyśmienita kuchnia-.
0 (0 ocen)
Porady
www.rafalcook.com
Komentarze