Grochówka na żeberkach wędzonych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Groch wsypać na sito przepłukać pod bieżącą wodą.
Przełożyć do garnka i odstawić na 3 godziny.
2.Po tym czasie odlać wodę z grochu zalać świeżą wodą dodać żeberka i przyprawy, gotować do miękkości grochu.
Ugotowane mięso wyjąć, obrać z kości dodać do zupy.
3.Następnie obrać warzywa, opłukać ziemniaki pokroić w kostkę dodać do zupy.
Warzywa zetrzeć na tarce o dużych otworach, przesmażyć na tłuszczu.
4.Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, cebulę obrać, pokroić, przesmażyć razem z boczkiem i kiełbasą, dodać do zupy razem z warzywami, gotować.
5.Na samym końcu dodać majeranek, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać zupę posypaną natką pietruszki.
Komentarze