Grochówka na żeberkach wędzonych

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna, aromatyczna, rozgrzewająca zupa grochowa.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • wędzone żeberka wieprzowe - 350 g
    boczek wędzony - 100  g
    kiełbasa cienka - 50 g
    groch łuskany - 1,5 szkl
    cebula - 1 szt
    ziemniak - 4 sztuki
    marchewka - 1 szt
    pietruszka - 1 szt
    seler - 1/2 szt średniej
    sól i pieprz
    majeranek
    listki laurowe
    woda - 2,5 l
    tłuszcz do smażenia.
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Grochówka na żeberkach wędzonych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch wsypać na sito przepłukać pod bieżącą wodą.
    Przełożyć do garnka i odstawić na 3 godziny.
  • 2. Po tym czasie odlać wodę z grochu zalać świeżą wodą dodać żeberka i przyprawy, gotować do miękkości grochu.
    Ugotowane mięso wyjąć, obrać z kości dodać do zupy.
  • 3. Następnie obrać warzywa, opłukać ziemniaki pokroić w kostkę dodać do zupy.
    Warzywa zetrzeć na tarce o dużych otworach, przesmażyć na tłuszczu.
  • 4. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, cebulę obrać, pokroić, przesmażyć razem z boczkiem i kiełbasą, dodać do zupy razem z warzywami, gotować.
  • 5. Na samym końcu dodać majeranek, doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Podawać zupę posypaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groch Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować