Kapusta z grochem

4.5 (183 ocen)

  • 2 godz.

Prosta, tradycyjna potrawa której nie może zabraknąć na Wigilijnym stole.

  • 2 godz.

Składniki:

  • -2 kg kiszonej kapusty
    -1 kg żółtego grochu
    -5 liści laurowych
    -5 ziaren ziela angielskiego
    -10 ziaren pieprzu
    -około 2-3 łyżki przyprawy uniwersalnej
    -pieprz do smaku
    -woda
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Kapusta z grochem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch namaczamy na noc w wodzie. Następnego dnia w tej samej wodzie gotujemy go do miękkości. (Około 40 minut) Następnie odcedzamy.
  • 2. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna moczymy ją w wodzie. Odciskamy, siekamy i wrzucamy do garnka. Podlewamy około 2 szklankami wody, dodajemy pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liście laurowe i gotujemy do miękkości (około godzinę) często mieszając i uzupełniając wodę.
  • 3. Gdy kapusta będzie miękka dodajemy odcedzony groch, obficie doprawiamy według uznania przyprawą uniwersalną i pieprzem. Gotujemy jeszcze 15 minut często mieszając.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Groch Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować