Zupa grochowa na wędzonych żeberkach

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Szybka w przygotowaniu, bardzo smaczna i pożywna zupa to pomysł na rozgrzewający, domowy obiad :)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700 g żeberek wędzonych
    2 litry bulionu (np. domowego wieprzowego)
    2 marchewki
    1 pietruszka
    4-5 ziemniaków
    1 łyżka suszonego majeranku
    2-3 ziarenka ziela angielskiego
    2 listki laurowe
    1 ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Surówki Dania główne

Zupa grochowa na wędzonych żeberkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch dzień wcześniej wsypać do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na noc do namoczenia. Bulion zagotować, wsypać odcedzony, namoczony groch i ponownie zagotować. Żeberka podzielić na mniejsze części i dodać do bulionu. Dodać ziele angielskie i listki laurowe. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 60 minut.
  • 2. Warzywa umyć, obrać, marchewki i pietruszkę, pokroić w plasterki, a ziemniaki w kostkę. Dorzucić do zupy i gotować przez około 30 minut, do miękkości warzyw. Na 10 minut przed końcem dodać majeranek oraz połówkę ząbka czosnku (w całości). Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groch

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować