FALAFELE – KLOPSIKI Z CIECIERZYCY – kuchnia arabska

4.5 (170 ocen)

  • 35 min

Falafele to bardzo popularna wegańska potrawa w krajach arabskich.Często podawana w barach typu fast food, np. w bułkach typu pita.

  • 35 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    * cebula – 1 szt
    * czosnek – 3 ząbki
    * ciecierzyca w puszce – 1 op
    * natka pietruszki – 1 pęczek
    * świeża kolendra – 1 garść
    * sól , chili, kmin rzymski – do smaku
    * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
    * mąka pełnoziarnista – 0,5 szkl
    * olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Falafel

Falafele – klopsiki z ciecierzycy – kuchnia arabska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Na suchej patelni prażymy kmin rzymski, ucieramy.

    Ciecierzycę ( bez zalewy ) miksujemy z natką pietruszki, kolendrą oraz szczyptą soli, chili i kminu.

    Wrzucamy posiekaną cebulę oraz czosnek, wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia.

    Wszystko razem dokładnie mieszamy, formujemy klopsiki i odkładamy na godzinę do lodówki.

    Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy schłodzone falafele po kilka minut z każdej strony, odsączamy na ręczniku.,

    Zajadamy!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Groch

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować