Pyszne, wyraziste i aromatyczne, a do tego proste i szybkie w przygotowaniu danie rodem z kuchni meksykańskiej. Grillowane lub smażone kawałki kurczaka w towarzystwie cebuli i papryki możemy serwować jako samodzielne danie z dodatkiem frytek, sosów i dipów lub też zawinąć w tortillę.
Bardzo lubimy kotleciki mielone, ale ile w końcu można jeść je prawie zawsze takie same. Więc zrobiłam kotleciki mini a`la szaszłyki, z papryką, cukinią, pieczarką, cebulą i doprawione przyprawą do grilla wyszły pyszne. Smakowały nam również na później na zimno, ja lubię z sosem jogurtowo-czosnkowym, mąż lubi ostry sos pomidorowy do takich szaszłyczków......SMACZNEGO!!!
Lato trwa w najlepsze! Obficie obdarowuje nas świeżymi warzywami, które są fantastycznym dodatkiem do letnich dań, ale bez wątpienia są urozmaiceniem niejednego grilla. Piękno grillowanych warzyw polega na tym, że potrzebują jedynie odrobiny oliwy oraz kilku minut na gorącym ruszcie, aby osiągnąć ten wspaniały dymno-słodki smak. Ta lekka, zdrowa przekąska w stylu finger food, zachwyca nie tylko wyglądem, ale i śródziemnomorskim smakiem. Cukiniowe rollsy wprost krzyczą latem! Po brzegi wypełnione są farszem z delikatnej lekko słodkawej ricotty, aromatyzowanej bazyliowo-cytrynowym smakiem z dodatkiem głębokiego smaku pieczonych pomidorów. Z lampką wina Cabernet franc lub Sauvignon blanc można delektować się nimi bez końca!
Owoce z serami to zawsze zgrany duet :) Jeśli dorzucimy do tego orzechy mamy już tercet doskonały :D Ta sałatka to niebo w gębie! Cudowna soczysta, słodka gruszka w połączeniu z wyrazistym w smaku, słonym oscypkiem i aromatycznymi prażonymi orzechami, a to wszystko skąpane w cudownym dressingu.
Lato pachnie, każdego dnia, bez wyjątku!. Pachnie słońcem, ciepłym wiatrem i orzeźwiającą lemoniadą. W powietrzu uniosi się zapach grillowanych potraw. Nad rozżarzonymi węglami skwierczą kiełbaski, szaszłyki i soczyste steki. Świetnym urozmaiceniem tych wszystkich mięsnych rarytasów są sezonowe warzywa. A z grilla smakują naprawdę obłędnie, bowiem grillowanie wydobywa z nich karmelizowany posmak, który pojawia się dopiero podczas pieczenia ich nad ogniem. Cebula nadaje się do tego wprost idealnie! Jest mięciutka, cudowanie skarmelizowana, pachnąca miodem i rozmarynem. W szczególności uwielbiam ją z aromatycznym stekiem czy karkówką, choć i solo smakuje fantastycznie. Poczuj ten smak na swoim grillu!
Grillowanie to chyba najprzyjemniejszy sposób przygotowywania posiłku w letnie, słoneczne dni. U nas na ruszcie królują przede wszystkim marynowane mięsa, szaszłyki i pyszne kiełbaski. Ale i dla wielbicieli warzyw też coś się znajdzie. Grillujemy różne, kolorowe warzywa, które są doskonałym dodatkiem do innych dań serwowanych z grilla. Największym jednak uznaniem cieszą się małe kapelusze pieczarek, wypełnione po brzegi przepysznym, kremowym farszem. Przygotowanie tej prostej przekąski zajmuje tylko kilka chwil, a smakuje wprost obłędnie. Zasmakuj się w tym pieczarkowym smaku!
Kiedy słońce grzeje moja buzia się śmieje, bo grilla wówczas szykuję i dania na nim przygotowuję. Polecam dzisiaj kapustę grillowaną, dobrze przyprawianą, którą poszatkowałam i w cieście pszenno orkiszowym schowałam. I tak, z takiego połączenia bułeczki powstały, co fajny grillowy posmak miały.
Pastę z zielonych oliwek, kaparów, zielonej pietruszki, oleju rzepakowego i sera camembert przygotowujemy, do której prażony słonecznik dodajemy. Bagietkę z jednej strony olejem skrapiamy, na drugiej zaś pastę nakładamy. Pod przykrywą grillujemy, a na wierzch świeżą rukolę dodajemy. Smaczne, chrupiące jako przekąska podane lub do mięsa, kiełbasek, jako dodatek dodane. Można też je w piekarniku przygotować i smakiem się rozkoszować.
Ciasto francuskie z boczkiem w ruloniki zwijamy, na grillu układamy, kilkanaście minut grillujemy i już przekąskę jemy. Bo grillowanie nie ma ograniczenia, nawet co do pieczenia. Jeśli w piekarniku paluchu przygotujecie, to z pewnością też, ze smakiem je zjecie.
Ostatnio skomentowane
Kartoflanka z pulpetami , pieczarką i brokułem