REKLAMA
Chętni na daleką podróż pełną smaku? Jeśli tak, to zapraszam Was na kofty (Köfte) - fantastyczne danie prosto z półwyspu Balkańskiego! Najczęściej przygotowuje się je z jagnięciny bądź baraniny, rzadziej z wołowiny. Ja postawiłam na delikatną jagnięcinę, pochodzącą z irlandzkich, zielonych pastwisk. Osobiście bardzo cenię sobie to mięso, bowiem posiada wiele właściwości, które korzystnie wpływają na zdrowie, jest lekkostrawne, dietetyczne i bardzo smaczne. Kofty smakują wspaniale! Paleta aromatycznych przypraw nadaje im niepowtarzalny smak i aromat. Uzupełnieniem tego dania jest orzeźwiający i lekki sos na bazie jogurtu greckiego oraz świeża, prosta sałatka. Wspaniały, lekki i aromatyczny obiad, który z pewnością przeniesie Was na Greckie wyspy!
Mięsne smarowidło idealne na kanapki. Pasta także świetnie nadaje się do faszerowania wytrawnych naleśników. Nietypowy i smaczny dodatek dla miłośników mięsnej strawy.
Dynia w połączeniu z orzechami smakuje idealnie. Z reguły w przepisach taki zestaw spotkać można w formie sałatki lub ciasta. Ja zdałam się na własną wyobraźnię i stworzyłam takie oto placki.
Tradycyjna potrawa, która urzekła mnie w Grecji. Lekko zmodyfikowany przepis pod gusta i smaki domowników;)
Ostatnio skomentowane
Tradycyjna pasta jajeczna