Kanapkowy pasztet z sarniny i daktyli

5 (2 ocen)

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Dziczyzna bardzo dobrze komponuje się ze słodkimi smakami. Delikatna lekko orzechowa w smaku sarnina stworzyła idealny duet z suszonymi daktylami. Słodycz daktyli zrównoważyłam dodając soku z granatu. Odrobina Martini Rosato idealnie połączyła te smaki dodatkowo nadając lekko ziołowego aromatu.
Taki pasztet wyśmienicie smakuje podany na toście z dodatkiem kiszonych mirabelek, marynowanej czerwonej cebuli oraz pestek granatu.

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mięsa z sarniny
    100 g masła + 50 g masła pokrojonego w kosteczki
    3 szalotki
    100 g suszonych daktyli
    100 ml soku z granatu (najlepszy świeżo wyciśnięty)
    łyżka curry
    łyżka tymianku
    łyżeczka ziaren zielonego pieprzu
    100 ml sosu sojowego
    50 ml Martini Rosato
    łyżka sosu Worcestershire

    marynowana cebula:
    czerwona cebula
    sól morska
    10 ml Martini Rosato
    50 ml soku z granatu (najlepszy świeżo wyciśnięty)
    1-2 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Pasty do chleba Pasztet

Kanapkowy pasztet z sarniny i daktyli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w kawałki nacieramy curry i tymiankiem. Podsmażamy na maśle, żeby się zamknęło. Do podsmażonego mięsa dodajemy szalotki i daktyle. Dodajemy pieprz, sok z granatu, Martini, sos sojowy i sos Worcestershire. Wlewamy przegotowaną wodę, tak by pokryła mięso. Dusimy, aż mięso będzie miękkie.
    Całość miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec miksowania dodajemy pokrojone w kostkę masło i jeszcze chwilę miksujemy. Pasztet przekładamy do słoiczków.

    Idealnym dodatkiem do takiego pasztetu jest marynowana czerwona cebula. W tym celu należy pokroić cebulę w plasterki. Plasterki cebuli przekładamy do słoiczka, posypujemy solą oraz zalewamy Martini, sokiem z granatu i sokiem z cytryny. Potrząsamy, aby marynata wymieszała się z cebulą. Odstawiamy na minimum 15 minut, żeby cebula się zamarynowała.

    Pasztet proponuję podawać na kromce chleba tostowego z dodatkiem cebuli marynowanej i pestek granatu. Bardzo dobrze również smakuje z kawałkiem serka Camembert i kiszoną mirabelką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sarnina Daktyle Granat

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować