Granaty czyli kartacze z farszem z kiełbasy i cebuli

4.5 (147 ocen)

Granaty, kartacze, cepeliny takie nazwy nosi te pyszne i syte danie. Najlepiej smakują z kiełbaską i cebulką podane na ciepło.

Składniki:

  • Kartacze:
    ziemniaki ugotowane - 5 szt.
    ziemniaki - 5 szt. (surowe)
    mąka- 3-4 łyżki

    Farsz:
    kiełbasa śląska - 3 pętka
    cebula - 3 szt.
    sól - 1 szczypta
    olej - 2 łyżki

    Dodatkowo:
    woda - do gotowania
    olej - 2 łyżki
    sól - 1 łyżka
    natka pietruszki - do posypania
    mąka - do podsypywania
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne Pyzy

Granaty czyli kartacze z farszem z kiełbasy i cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0n608or 1. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
    Starte ziemniaki dokładnie przecisnąć przez lnianą ściereczkę, aby odsączyć wodę z ziemniaków.
  • image-1fb10o6 2. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Do nich dodać ziemniaki surowe i mąkę. Wymieszać i zagnieść zgrabny wałek. Podsypać mąką.
    Wałek podzielić na 8 części.
  • image-1audd0e 3. Każdy kawałek ciasta rozgnieść w dłoni obsypanej mąką, tworząc łódeczkę. W środek nałożyć łyżeczkę farszu. Następnie delikatnie zlepić do środka, tworząc mały wałeczek.
    Kartacze podsypać mąką. Następnie wrzucić do gotującej się wody z dodatkiem oleju i soli. Gdy wypłyną - 1 min. i wyciągamy. Przelewamy delikatnie zimną wodą. Następnie przekładamy na talerzyk polewamy tłuszczykiem i kiełbaską oraz posypujemy natką pietruszki.

Porady

Najlepsze są proporcje ziemniaków 1:1

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Granat Ziemniaki Kiełbasa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Litewska Polska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować