Pulpety z pistacjami i granatem (Kufteh-ye pesteh-o anar)

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Przepyszne pulpety z jagnięciny z orientalnym słodko-kwaśnym sosem. Jest to moje ulubione danie w kuchni perskiej.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • PULPETY
    ½ małej cebuli
    ¾ szklanki surowych pistacji lub orzechów laskowych
    ⅛ szklanki bułki tartej
    1 szklanka posiekanej natki pietruszki
    ½ szklanki posiekanej kolendry
    2 łyżeczki soku wyciśniętego z limonki
    ½ łyżeczki płatków czerwonej papryki
    ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
    1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
    1 łyżeczka soli
    ½ kg mielonej jagnięciny (lub mielonego mięsa z kurczaka lub indyka)
    1 małe jajko

    SMAŻENIE
    ½ szklanki oleju do smażenia

    SOS
    ½ szklanki melasy z granatów (gęstego soku)
    2 łyżki miodu
    ½ łyżeczki soli
    ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
    ¼ łyżeczki płatków czerwonej papryki

    PRZYBRANIE
    2 łyżki posiekanych pistacji
    1 szklanka wyłuskanego granatu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Pulpety z pistacjami i granatem (kufteh-ye pesteh-o anar) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki na pulpety 1. Zmiksuj wszystkie składniki potrzebne do zrobienia pulpetów oprócz mięsa i jajka do uzyskania grudkowej masy. Dodaj mięso i jajko. Ugniataj ręką przez kilka minut a następnie odstaw do lodówki na minimum pół godziny. Masa na pulpety może się chłodzić w lodówce do 24 godzin wiec można wykonać ją dzień wcześniej.
  • 2. Nagrzej piekarnik do 260°C, a w nim brytfankę z olejem. Kiedy olej i brytfanka są już gorące, wyjmij ją z piekarnika i odstaw.
  • 3. Ze schłodzonej masy mięsnej formuj niewielkie pulpety i układaj je na brytfance. Za pomocą pędzelka pokryj pulpeciki olejem. Zapiekaj przez 10 minut w 260°C.
  • Sos 4. W międzyczasie, zmieszaj wszystkie składniki sosu. Sprawdź czy odpowiada Ci smak. Jeśli chcesz aby sos był słodszy dodaj więcej miodu, aby uzyskać kwaśniejszy smak dodaj więcej soku z granatów.
  • Pulpety z sosem 5. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 200°C. Polej pulpety sosem i zapiekaj kolejne 5 minut aby pulpety nasiąkły smakiem granatów.
  • Pulpety z pistacjami i granatem 6. Przełóż do naczynia w którym będziesz podawać pulpety i udekoruj pistacjami i granatem. Podawaj gorące z parzonym ryżem z szafranem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Granat Mięso Pistacje

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bliskowschodnia Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować