Botwinka z makaronem i makiem

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Młode buraczki duszone z przyprawami korzennymi z dodatkiem makaronu i maku, w serowym sosie stanowią wartościowy i pożywny posiłek. W sam raz na wegetariański obiad na lato.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g oczyszczonej botwinki
    3 ząbki czosnku
    1 kopiasta łyżka posiekanej bazylii
    1 i ½ szklanki wody
    2 łyżki oliwy lub oleju
    1 – 2 łyżki soku z cytryny
    5 suszonych jagód jałowca
    1 łyżeczka suszonej natki kolendry
    po ½ łyżeczki mielonych przypraw – imbiru, cynamonu, kurkumy
    100 g serka topionego kremowego (np. Gouda)
    3 łyżeczki suchego maku niebieskiego
    150 g suchego makaronu nitki
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Botwinka z makaronem i makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, osączyć i odłożyć na czas przygotowania potrawki z botwinki.
    Korzenie botwinki - mniejsze pozostawić w całości, większe przekroić na pół, łodygi natomiast pokroić na ok. 2 cm – owe kawałki. W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać obrany i posiekany czosnek, wsypać jagody jałowca, natkę kolendry, imbir, cynamon i kurkumę. Smażyć ok. 1 min, mieszając. Dołożyć botwinkę i jeszcze chwilę podgrzewać. Całość zalać wodą, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i gotować do miękkości warzyw (10 – 15 min), co jakiś czas mieszając. Następnie dołożyć kawałki serka, wsypać mak i wlać sok z cytryny – wymieszać i podgrzewać, aż ser się rozpuści.
    Na końcu dodać makaron oraz bazylię – wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać. Potrawę doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować