Młode buraczki duszone z przyprawami korzennymi z dodatkiem makaronu i maku, w serowym sosie stanowią wartościowy i pożywny posiłek. W sam raz na wegetariański obiad na lato.
50 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
500 g oczyszczonej botwinki
3 ząbki czosnku
1 kopiasta łyżka posiekanej bazylii
1 i ½ szklanki wody
2 łyżki oliwy lub oleju
1 – 2 łyżki soku z cytryny
5 suszonych jagód jałowca
1 łyżeczka suszonej natki kolendry
po ½ łyżeczki mielonych przypraw – imbiru, cynamonu, kurkumy
100 g serka topionego kremowego (np. Gouda)
3 łyżeczki suchego maku niebieskiego
150 g suchego makaronu nitki
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Botwinka z makaronem i makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, osączyć i odłożyć na czas przygotowania potrawki z botwinki.
Korzenie botwinki - mniejsze pozostawić w całości, większe przekroić na pół, łodygi natomiast pokroić na ok. 2 cm – owe kawałki. W garnku rozgrzać oliwę/olej, dodać obrany i posiekany czosnek, wsypać jagody jałowca, natkę kolendry, imbir, cynamon i kurkumę. Smażyć ok. 1 min, mieszając. Dołożyć botwinkę i jeszcze chwilę podgrzewać. Całość zalać wodą, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i gotować do miękkości warzyw (10 – 15 min), co jakiś czas mieszając. Następnie dołożyć kawałki serka, wsypać mak i wlać sok z cytryny – wymieszać i podgrzewać, aż ser się rozpuści.
Na końcu dodać makaron oraz bazylię – wymieszać i jeszcze chwilę podgrzewać. Potrawę doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Komentarze