Chleb pszenny z serem żółtym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 35 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszniutki bochenek chleba z nie codziennym dodatkiem ser żółty i czosnek, chlebek wyszedł bardzo mięciutki puszysty i wyrośnięty. W całym domu pachniało pieczywem a gdy wyciągnęłam z pieca zjedliśmy jeszcze gorący. Polecam wam wszystkim na pewno będziecie zadowoleni!

  • 1 godz. 35 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki pszennej
    2 op. suchych drożdży instant
    3 szklanki ciepłej wody
    łyżeczka soli
    2 żółtka
    120 g sera żółtego
    1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
    łyżka smalcu
    łyżka masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Kanapki Ser

Chleb pszenny z serem żółtym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, wodę, drożdże i sól wymieszać, dodać żółtka i zarabiać ręką ciasto, tylko do połączenia, ciasto będzie luźne. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok 25 minut.
  • posypywanie serem 2. Po upływie tego czasu dodać ser starty na tarce na dużych oczkach (odłożyć ok 2 łyżki) . Wymieszać, keksówki wysmarować smalcem i nałożyć ciasto do brytfanek mogą być dwie mniejsze a jedna duża. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
  • 3. Wierzch ciasta posypać czosnkiem granulowanym i posypać serem. Chleby wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 55 minut. Po wyjęciu z pieca, wyjmujemy z formy chlebki i smarujemy roztopionym masłem samą skórkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować