Wyśmienita oraz pożywna zupa krem z warzyw – bakłażana, cukinii, selera, papryki i pora. Dodatek jabłka i ogórka konserwowego nadaje zupie świeżości. Danie jest także aromatyczne i za razem charakterne za sprawą ziół i przypraw.
50 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1 duży bakłażan (330 g)
1 średnia cukinia (220 g)
¼ obranego selera (220 g)
1 duża czerwona papryka (215 g)
1 średnie jabłko, np. słodko – winne (160 g)
1 nieduży por (160 g)
150 g korniszonów
2 łyżki posiekanego lubczyku
2 łyżki posiekanej mięty
1 łyżka posiekanej bazylii
2 łyki masła
100 g serka topionego (np. Gouda)
6 szklanek bulionu warzywnego
2 łyżki suchej kaszy kuskus
1 kopiasta łyżeczka curry w proszku
1 łyżeczka mielonej gorczycy białej
1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
¼ łyżeczki mielonej chilli w płatkach
¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
sól do smaku
pieprz biały mielony do smaku
prażone ziarna białego sezamu do podania
Krem warzywny z jabłkiem i korniszonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozpuścić masło, dodać posiekanego pora oraz pozbawione gniazd nasiennych i drobno pokrojone paprykę i jabłko. Wsypać curry, gorczycę, owoce kolendry, chilli i gałkę muszkatołową. Smażyć 2 – 3 min, mieszając.
2.Następnie dołożyć pokrojone na małe kawałki bakłażana, cukinię i seler. Składniki jeszcze chwilę smażyć. Całość zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia, po czym gotować 20 min.
3.Po tym czasie do zawartości garnka dodać pokrojone korniszony, zioła i kaszę – gotować 5 min.
4.Dołożyć kawałki sera i podgrzewać, aż się rozpuści. Zupę zblendować i ponownie zagotować, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Danie podawać posypane sezamem.
Komentarze