Zupa krem z młodej kapusty z chlebem tostowym

0 (0 ocen)

Kremowa zupa z młodej kapusty zagęszczona chlebem tostowym. Danie bardzo delikatne, z dodatkiem sezonowych składników i jabłka. Pyszny sposób na udany obiad.

Składniki:

  • 1 średnia młoda kapusta (600 g)
    2 nieduże młode marchewki (łącznie 150 g)
    ½ niedużego młodego selera (150 g)
    100 g oczyszczonej młodej białej cebulki bez szczypioru (dymka)
    10 cm - owy kawałek młodego pora
    2 małe jabłka (2 x 100 g)
    2 łyżki posiekanej mięty
    2 łyżki posiekanej bazylii
    3 – 4 łyżki oliwy
    200 g śmietany 12%
    6 szklanek bulionu warzywnego
    8 kromek chleba tostowego pszennego (łącznie 200 g)
    1 kopiasta łyżeczka curry
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    ¼ - ½ łyżeczki papryki ostrej mielonej
    sól do smaku
    pieprz kolorowy mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zupa krem z młodej kapusty z chlebem tostowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa krem z młodej kapusty z chlebem tostowym 1. Oczyszczoną marchewkę i seler pokroić na małe kawałki. Pozbawione gniazd nasiennych jabłka, dymkę i pora drobno pokroić. W garnku rozgrzać oliwę, włożyć rozdrobnione składniki, wsypać curry, kolendrę i paprykę w proszku. Smażyć 2 – 3 min, mieszając.
  • Zupa krem z młodej kapusty z chlebem tostowym 2. Dodać poszatkowaną kapustę, wymieszać i krótko przesmażyć. Następnie wlać bulion i gotować 20 – 25 min. Po tym czasie dołożyć pokrojony w małą kostkę chleb, miętę i bazylię. Wymieszać, a całość gotować jeszcze ok. 5 min.
  • Zupa krem z młodej kapusty z chlebem tostowym 3. Zupę zmiksować ze śmietaną za pomocą blendera. Danie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować