Ciorba de burta czyli flaki po rumuńsku

4.5 (191 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dość nietypowa, ale smaczna wersja flakow.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki
    sól
    pieprz
    porcja rosołowa
    40 dkg wołowiny z kością
    warzywa ( marchew, seler, pietruszka )
    ziele angielskie
    1 kg flaków mrożonych
    kwaśna śmietana
    1 cebula
    4-5 ząbków czosnku
    ocet winny
    1 surowe żółtko
    słodka papryka w proszku
    Majeranek
    1,5 litra wody
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Ciorba de burta czyli flaki po rumuńsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mięsa i włoszczyzny gotujemy rosół. Po ugotowaniu przecedzamy. Do rosołu dodajemy flaki jedna ugotowaną, startą na dużych oczkach marchew oraz jedną, pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy flaki są miękie zdejmujemy zupę z ognia, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, śmietanę, kilka łyżek octu winnego i żółtko roztrzepane w odrobinie ostudzonej zupy. Zagotowujemy. Dodajemy sproszkowaną paprykę i majeranek.

Porady

Zupę podajemy z pieczywem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować