Zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna, pożywna, aromatyczna i kremowa zupa z dyni to niekwestionowana królowa wśród jesiennych zup.

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g dyni (dowolna odmiana - waga po obraniu)

    1 duża cebula

    2 ząbki czosnku

    2 łyżki ryżu basmati

    250 ml mleka kokosowego

    1 l bulionu warzywnego

    50 g masła

    1 łyżka oliwy z oliwek

    sól (do smaku)

    chili (do smaku)

    1/2 łyżeczki imbiru

    1/2 łyżeczki kurkumy

    1/2 łyżeczki curry

    szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

    Do podania:

    podprażone pestki dyni

    płatki chili
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Curry

Zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozpuścić masło z oliwą. Dodać drobno pokrojoną cebulę i zeszklić ją przez kilka minut. Dodać imbir, chili, kurkumę, curry oraz gałkę muszkatołową. Chwilę podsmażyć całość. Dodać drobno posiekany czosnek oraz pokrojoną w kostkę dynię. Całość zalać bulionem, dodać ryż i mleko kokosowe. Gotować na wolnym ogniu do miękkości dyni i ryżu. Zblendować na gładki krem. Po zblendowaniu ponownie podgrzać i ewentualnie doprawić solą. Podawać gorącą z pestkami dyni podprażonymi na suchej patelni, groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.42 (156 ocen)

Zdobywca nagrody

Zupa Curry

To może cię zainteresować