Marchewkowe chia z malinami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Deser z nasionami szałwii hiszpańskiej, która sprawiła, że sok marchewkowy zamienił się w pudding. Do tego mus z malin, który fantastycznie orzeźwia i w połączeniu z marchewką smakuje wyśmienicie. Nie przepadam za nasionami chia, ale w takim wydaniu są bardzo dobre i nawet mnie przekonały ;)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 buteleczka (300 ml) soku marchewkowego
    280 g mrożonych lub świeżych malin
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka wody
    2 łyżki cukru
    100 g jogurtu naturalnego
    1 miodu
    3 łyżki nasion szałwii hiszpańskiej (chia)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Mus Musy Sok

Marchewkowe chia z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odlać 2 łyżki soku marchewkowego. Pozostały sok wymieszać z jogurtem i nasionami chia. Osłodzić wszystko miodem do smaku. Odstawić na parę godzin lub najlepiej na całą noc, aby chia napęczniały.
  • 2. Parę malin pozostawić w całości, a resztę rozmrozić i zmiksować w blenderze. Przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek. Można ten etap pominąć, bo maliny z pestkami równie dobrze smakują. Przelać do garnka i dodać cukier. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w zimnej wodzie i wlać kiedy maliny się zagotują. Ugotować i przestudzić. Na dno szklaneczek nałożyć 1 – 2 łyżki. Marchewkowe chia rozmieszać lub zmiksować i przełożyć do szklaneczek. Na wierzch wykładamy mus malinowy, parę kropel soku marchewkowego i całe maliny. Schłodzić i można podawać. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować